Tartuf fest Zigante traje šest jesenjih vikenda


Počela je sezona afrodizijačkog tartufa, gljive od suhoga zlata, a s njome i Dani Zigante tartufa u Livadama. Tradicionalna jesenja manifestacija u organizaciji obitelji Zigante traje od 30. rujna do 4. studenog, a ove nedjelje u 13 sati službeno će je otvoriti bivši predsjednik države Stjepan Mesić, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Da je tartuf i dalje pravi magnet pokazuju domaći i inozemni gosti iz Europe, Amerike pa čak i dalekog Japana koji su stalni posjetioci malih Livada, sela u srcu Motovunske šume, najpoznatijeg staništa bijelog tartufa u Istri. Sajam je to koji doprinosi produženju turističke sezone u unutrašnjoj Istri.

- Iz godine u godinu sve je veći interes izlagača za sudjelovanje na sajmu kao i sve veći interes agencijskih i individualnih gostiju, istaknuo je Adriano Zigante.

- Tartufi su na početku sezone kvalitetni, dobrog mirisa, međutim, zbog ljetnih suša sezona kasni mjesec dana te bi ih nešto više moglo biti u listopadu. Kiša koja je padala u rujnu popravit će situaciju, ali ne tako brzo, rekao je Giancarlo Zigante. Prosječna prodajna cijena prve i druge klase trenutno se kreće oko 10.000 kuna za kilogram.

Jesenja manifestacija počinje u nedjelju otvaranjem sajamskog prostora u 10 sati, uz izložbu nagrađivanih istarskih vina, izložbu bijelog tartufa, promotivnu ponudu i degustaciju proizvoda od tartufa te susret oldtimera. U 13 sati je svečano otvorenje, u 15 sati pokazno traženje tartufa, a u 16 sati prezentacija spremanja tartufa i licitacija te podzemne gljive.

Uz klasičan program prezentacije i degustacije autohtonih istarskih proizvoda, gastronomskih sadržaja, lova na tartufe uz pomoć vrsnog tartufara i licitacije skupocjene gljive, svakog vikenda u sklopu programa "Alpe-Dunav-Jadran wine" gostovat će druga regija, dok će se u cooking showu okušati internacionalni kuhari iz Srbije, Slovačke, Francuske, Austrije… (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter