Tarskom kaštelu prvo osigurati krov

Južno pročelje kaštela
Južno pročelje kaštela

Početkom iduće godine krenut će prva faza rekonstrukcije kaštela u centru Tara, povijesne palače iz 19. stoljeća koja godinama vapi za obnovom. Od kada je početkom 2007. godine Agrolaguna, odnosno Agrokor kaštel prodao tada novoosnovanoj Općini Tar - Vabriga, tražilo se kvalitetno rješenje za njegovu obnovu, a općinski vijećnici na sjednicama su se redovito raspitivali o početku sanacije.

U 2008. godini Općina je tvrtki Projekt Poreč povjerila izradu idejnog rješenja (i kasnije glavnog projekta) koje se našlo na javnoj prezentaciji pred građanima koji su uputili niz primjedbi i prijedloga, između ostalog, da se iz projekta potpuno izbaci prvotno planirana zelena tržnica u zgradi i nastoji što više sačuvati njen izvorni izgled, te je projekt poslan na doradu. U prizemlju zgrade nalazi se i manji privatni poslovni prostor površine oko stotinu kvadrata, te je Općina u međuvremenu rješavala i pitanja imovinsko pravnih odnosa, proces koji je trajao nekoliko godina.

- Rješavali smo vlasničke odnose da bi mogli udovoljiti uvjetima za projektiranje i utvrditi jedinstvenu razinu vlasništva, jer se zgrada nalazila na više katastarskih čestica. Utvrđeno je da možemo ići u formiranje jedne čestice, preduvjeta za izradu elaborata uspostave etažnog vlasništva.

Utvrđeno je općinsko i privatno vlasništvo i na osnovu toga privatni vlasnik sudjeluje srazmjerno u dijelu troškova koji se odnose na obnovu. Što se tiče faze obnove izradili smo svu dokumentaciju potrebnu za glavni projekt, napravili konzervatorsku podlogu, te dobili potvrdu glavnog projekta, kaže načelnik Nivio Stojnić. Odlučeno je da se u sklopu obnove prvo izvrši sanacija kompletne krovne konstrukcije, do vijenca.

- U sklopu toga sanirat će se vijenci, dva postojeća dimnjaka, postaviti kompletna drvena konstrukcija i postaviti novi krovni pokrov i limarija, u dogovoru s konzervatorima, dodaje Marko Knezoci, direktor općinskog komunalnog poduzeća Momperlon kojemu je povjereno vođenje obnove.

Poduzeće je u studenom raspisalo javni natječaj za izvođenje radova u vrijednosti 1,1 milijun kuna bez PDV-a, sredstva koja su osigurana putem bankovnog kredita, zaduživanju kojem je zeleno svjetlo dalo općinsko vijeće. Ovih dana zakazano je otvaranje ponuda i odabir najpovoljnijeg, te je planirano da radovi počnu u siječnju. (Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter