Tarska vala: Vremenske neprilike otjerale ribu

Izlov cipala u Tarskoj vali (M. MIJOŠEK)
Izlov cipala u Tarskoj vali (M. MIJOŠEK)

"Vela žalost", tako je danas, nakon što je izvučen prvi ulov cipala u Tarskoj vali, komentirao Michael Tasić, upravitelj porečke Ribarske zadruge Istra, u čijoj je režiji ta uvala opasana, a za što ima koncesiju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Prvi ulov počeo se izvlačiti oko 13 sati, a riba je na prodajni punkt pod šatorom trebala stići dva sata kasnije. Velik broj znatiželjnih građana, turista i ribara promatrao je taj atraktivan događaj. Tarska vala, kao stanište bogato ribom uz ušće rijeke Mirne, jedina je u kojoj se još odvija tradicionalni pothvat zatvaranja uvale mrežama. Izlov će se nastaviti opet na dan Svih svetih ili u petak, a najkasnije do nedjelje, jer ribe - nema.

- Nažalost, ovo je loš, neuspješan ulov. Prije tjedan dana procijenili smo da ima dovoljno ribe zbog dolaska velikih jata cipala. Ribočuvar je ovdje bio svaki dan, obilazio, promatrao i čuvao uvalu, a onda i procijenio da je ima dovoljno. Mreže su položene u dužini od dva kilometra od obale Lanterne prema Antenalu i unutra smo vidjeli da ima puno cjevola. Počeli smo povlačenje, a onda je u subotu bilo veliko nevrijeme, s olujnim jugom. Razina mora narasla je iznad prosjeka, zbog toga je i cesta na Antenalu bila zatvorena za promet. Jaka strujanja podigla su mrežu i riba, koja je osjećala da je zatvorena, pobjegla je. Nestao je najveći dio tih zapasanih cipala, pa zato danas imamo tek tonu i pol, a očekivali smo najmanje deset tona, kaže Tasić. Nažalost, nema brancina ni orada, jer je voda za njih topla, a nema ni nedorasle ribe. Ulovljeni cipli, tzv. božege, su izuzetno kvalitetni i prodavat će se isključivo u Tarskoj vali.

U akciji je danas bio brod "Zubac" iz Vrsara i 20-ak ribara, članova zadruge Istra iz svih ribarskih luka porečkog priobalja, od Novigrada do Vrsara. Pred brojnom publikom, koja je kasnije u redu čekala na svoju frišku ribu, ribari su cjevole i nešto malo ovčica i oradela izvlačili i sortirali, slagali u kašete s ledom, zatim vagali i tako pripremali za prodaju. Manje nego prijašnjih godina primijetili smo i tzv. fošinara - a to su oni koji s obale pokušavaju nabosti neku ribu.

Riba će se prodavati na blagdan Svih svetih, i to od 11 pa sve do 17 sati, a tako će se nastaviti sve do nedjelje. Za manje ciple, do 300 grama, cijena je 30 kuna za kilogram, a oni veći, božege, koštaju 40 kuna.

Opasivanje Tarske vale stoljetna je tradicija, a običaj je revitaliziran prije četiri godine, kada je zadruga Istra dobila koncesiju za ponovno pokretanje izlova. Nekad se za opasivanje rabila mreža duga dva i visoka 12 metara: njome bi se opkolila riba, a mreža bi se uz pomoć volova vukla prema kraju. Mreže su danas kraće, oko kilometar i pol, a smanjila se i visina, dobrim dijelom i zato jer je dno uvale sve pliće zbog mulja koji u nju dolazi iz Mirne. Osim Tarske vale, nekad su se opasivale i Savudrijska vala, Limski kanal i porečka uvala Peškera. (Tanja KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter