Taritaš: Većina zahtjeva bit će riješena u 2 godine


Najveći dio zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje u Istarskoj županiji nastojat će se riješiti u roku od dvije godine, najavljeno je nakon današnjeg sastanka u Pazinu ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš i istarskog župana Valtera Flega.

Flego i Mrak Taritaš novinarima su priopćili da je već zaprimljeno više od 40.000 zahtjeva za legalizaciju u Istarskoj županiji, no budući da se zahtjevi još urudžbiraju, na kraju bi ih moglo biti oko 42.000. "Ozbiljan je problem kako to izvanredno stanje riješiti", rekao je Flego i izvijestio da je s ministricom dogovoreno da predmeti legalizacije ne bi smjeli narušiti ritam normalnog života i građenja, pa će stoga prednost u rješavanju imati zahtjevi redovitih investitora.

Ministarstvo je spremno pomoći i u rješavanju problema katastra, jer je ta služba sada doslovno zatrpana. "Dogovorili smo se da u cijelosti analiziramo stanje te do 1. rujna pripremimo operativni prijedlog kojemu bi cilj bio da se u roku od dvije godine velika većina predmeta riješi", rezimirao je Flego.

Ministrica Anka Mrak Taritaš je najprije izvijestila novinare da je u Istri počela obilazak županija kako bi u neposrednom kontaktu sa županima i njihovim službama raspravila načine kako riješiti ogroman broj zahtjeva za legalizaciju.

Zatreba li još ljudi na rješavanju predmeta legalizacije, to će biti privremena zapošljavanja, samo na određeno vrijeme i samo za poslove legalizacije. U Istarskoj županiji na ovim poslovima radi 59 djelatnika, a župan će do 1. rujna provjeriti mogu li oni odraditi sav taj posao. U slučaju potrebe, u Zagrebu će postojati timovi koji će moći priskakati u pomoć županijama, rekla je ministrica.

Na novinarski upit hoće li uskoro biti rušenja bespravnih gradnji, ministrica je odgovorila da vjerojatno hoće, "možda i vrlo skoro", te spomenula primjer plaže u Rovinju. "Iako smo se u turističkoj sezoni odlučili maknuti iz turističkih područja, nije nam problem reagirati na neki akutni problem u suradnji s lokalnom samoupravom", dodala je. (D. ŠIŠOVIĆ, snimili J. PREKALJ, M. MIJOŠEK)

Posjet kanfanarskom kamenolomu

Nakon posjeta Kamen Pazinu, ministrica Anka Mrak Taritaš je danas posjetila eksploatacijsko polje kamenoloma Kanfanar jug, najproduktivnijeg kamenoloma arhitektonsko-građevnog kamena u Hrvatskoj, gdje su je dočekali načelnik općine Kanfanar Sandro Jurman , predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić i direktor pazinskog Kamena Karmelo Krebel sa suradnicima. Za tu prigodu organiziran je obilazak podzemnog kopa uz predstavljanje rada strojne podzemne eksploatacije kamena.

Sa Šimom Vidulinom domaćini su upoznali ministricu i sa mogućnom budućom namjenom podzemnih prostora, u kojima je ljeti i zimi stalna temperatura od 18 stupnja, pa mogu služiti kao podrumi za zrenje vina, za uzgoj gljiva, ali i za zabavne sadržaje. Prvi podzemni kop, koji je iskorišten, a na ulazu je Marčelo Starčić urezao li sv. Barbare, zaštitnice rudara, prenamijenit će se u muzej geologije i starih tehnologija iskopa i obrade kamena. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter