Tarcani u lov na državna sredstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon žive rasprave, sa sedam glasova za i uz protivljenje dijela oporbe, Vijece Tara i Vabrige pristalo je poduprijeti pokušaj Ribarske zadruge Istra da ovih dana na natjecaju Ministarstva poljoprivrede povuce oko milijun i pol kuna za obnovu ribarske infrastrukture u Santa Marini i Tarskoj vali, dvjema lukama u kojima ta zadruga ima koncesiju. Kako je vijecu u srijedu obrazložio njen upravitelj Mihael Tasic, zadruga namjerava tražiti financiranje izrade kompletne dokumentacije za obnovu Santa Marine (oko milijun kuna za detaljan plan uredenja, studiju utjecaja na okoliš i projekte), dok ce za Tarsku valu tražiti financiranje konkretnih radova, zasad procijenjenih na oko pola milijuna kuna.

Kvaka je u tome što Ministarstvo nudi financiranje 80 posto troškova i traži jamstvo da ce potencijalni korisnik sam osigurati ostatak novca. Zadruga, prema Tasicevim rijecima, nema taj novac te je od Opcine zatražila jamstvo da ce, u slucaju prolaska na natjecaju, pokriti preostalih 20 posto investicije.

- Zadruga je u više navrata pokazala da zna lobirati. Šteta bi bilo ne reagirati, ovo je velika prilika ne samo za ribare vec i za lokalnu zajednicu, prakticki darovan novac, a gotovi projekti za Santa Marinu omogucit ce da njenu obnovu kasnije kandidiramo pri pretpristupnim fondovima, rekao je Tasic.

Premda se i oporba uglavnom složila da je ideja dobra, pokazala je stanoviti oprez. Ilija Baljak (HDZ) je želio znati odakle ce Opcina namaknuti traženi novac, tj. s kojih proracunskih stavki ce ga prerasporediti zadruzi. Dobio je tek tehnicko izlaganje o glavama budžeta u kojima ce se buduci izdatak prikazati, i uvjeravanje da ce pri rebalansu proracuna sve biti jasnije. Baljak i nezavisni Walter Palma prigovorili su nacinu na koji je tema došla pred vijecnike, samo dan prije sjednice i bez konkretnijih brojki, a Tasic odgovorio da je jedini razlog bio vremenski škripac, s obzirom na to da je cetvrtak zadnji dan za predaju natjecajnih dokumenata.

Palma se pribojava da traženje i ulaganje novca u obnovu ribarske infrastrukture prejudicira buducu namjenu dviju luka kao iskljucivo ribarskih, što na mala vrata onemogucuje da one jednoga dana budu komunalne, sportske ili druge namjene.

Iako ne bez rezervi, oporbenjak Željko Bošnjak (SDP-Novi val) ideju je podupro, ocjenjujuci da je najbitnije poceti obnavljati luke, a da je mnogo manje važno tko ce to uciniti. No, zabrinjava ga cinjenica da nacelnik ne zna što ce biti sutra, što upucuje na nedostatak vizije razvoja. Ribarsku zadrugu pohvalio je za slogu i organizaciju, kakve u Opcinskom vijecu nema.

- Mi nismo jedinstveni kao ribari. U vijecu vladaju strah i nepovjerenje, zbog nedostatka informacija i transparentnosti. Ne cudi da su kolege vijecnici bili skepticni. O svemu smo trebali više razgovarati, naglasio je Bošnjak.


Podijeli: Facebook Twiter