Tarcani se vracaju Porecu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bi li Tar i Vabriga, tek što su je dobili, mogli ostati bez opcine? Temu je ovih dana naceo vijecnik oporbe Ilija Baljak (HDZ), potaknut novinskim napisima o namjerama državne vlasti da reorganizira lokalnu samoupravu, što ce znaciti ukidanje pojedinih opcina, a možda i drukciji regionalni ustroj.

Kako u svjetlu tih najava kotira opcina Tar-Vabriga i kakve su joj šanse da "preživi" moguca teritorijalna prekrajanja, Baljak je upitao nacelnika Nivija Stojnica (IDS).

- Zasad ne znamo, jer kriterije po kojima bi se to provelo zasad ne znaju ni oni koji pišu zakon. Izvjesno je da bi neke manje opcine mogle nestati, no vjerujem da mi nismo medu njima. Najgore što se može desiti je da se vratimo gdje smo i bili, bogatom Porecu, naveo je Stojnic.

Oporbenjak Željko Bošnjak (SDP-Novi val) je, medutim, preporucio kolegama neka ne citaju novine i neka se ne daju zastrašiti najavama o reorganizaciji lokalne uprave. Ako do toga i dode, smatra on, Tar i Vabriga imaju velike šanse da sacuvaju opcinu koju su dobili tek pred nepune cetiri godine.

Razloge za opstanak, medutim, Bošnjak ne nalazi u solidnim lokalnim prihodima i cinjenici da s ostvarenih 15-ak milijuna godišnjeg proracuna ova opcina doista spada medu stabilnije i bogatije u Istri, vec prvenstveno u potencijalu za politicko lobiranje kod središnje vlasti.

- U vijecu imamo i predstavnike trenutno vladajuce stranke i SDP-a te vjerujem da bismo, u slucaju da opcina dode u pitanje, mogli itekako uspješno lobirati za njen opstanak, naveo je Bošnjak, medu ostalim, na ovu temu.

Iako je tarsko-vabrižanska opcina, uz funtanjansku, najmlada u Istri (oformljene su sredinom 2006. izmjenama Zakona o podrucjima županija, gradova i opcina), u svojoj je kratkoj i živahnoj lokalnopolitickoj povijesti vec upisala jednu ostavku nacelnika i dvoje lokalne izbore na kojima se za Opcinsko vijece natjecalo i po sedam kandidacijskih listi.


Podijeli: Facebook Twiter