Tarambuj ili ulicni festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Likovni umjetnik Eugen Varzic na internetu je objavio svoj novi dokumentarni film "Tarambuj", posvecen obilježavanju desete godišnjice poznate porecke ulicne manifestacije Street Art Festival.

Dokumentarac je fokusiran na 2002. godinu, jednu od najmasovnijih izdanja SAF-a, koji je tada na poreckim ulicama okupio nekoliko stotina sudionika, od cega su veliki broj bili porecki kulturnjaci te brojni drugi hrvatski profesionalni i amaterski umjetnici.

Kao tadašnji voditelj festivala, Varzic je kamerom zabilježio gotovo sve što se odvijalo na poreckim ulicama, a rezultat je bio gotovo deset sati snimki, od cega su najbolji i najvažniji trenuci sažeti u pola sata trajanja dokumentarca.



- Ovi su me snimci žuljali kao kamen u cipeli i smatram da je pravo vrijeme za njihovu objavu, na neformalan nacin, preko interneta. Tehnicki gledano, film nije na visokom nivou, ali s obzirom na snimanje iz ruke, s kamerom kakvu danas ima srednja klasa mobitela, mjesto projekcije zvano YouTube zadovoljava, veli Varzic.

Kako otkriva, na ime Tarambuj odlucio se jer je to "stari, manje poznati istarski izraz za kažin, cirkus, te možda najbolje odražava ono što se dogada na filmu". A to je zanimljiv kolaž SAF-a 2002., satkan od najznacajnijih momenata i najrazlicitijih nastupa i performansa.

Film Tarambuj može se pogledati na web-stranici eugenvarzic.com i na YouTubeu.


Podijeli: Facebook Twiter