Tar: U subotu izložba maslinovog ulja

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Međunarodna izložba posvećena maslini i maslinovom ulju „Tekuće zlato Istre“ održat će se u subotu, 17. prosinca, u restoranu Istra u Taru u organizaciji ovdašnje udruge maslinara Olea. Skup će se odvijati pod pokroviteljstvom Istarske županije, Općine Tar – Vabriga i općinske Turističke zajednice.

Temeljni cilj ove manifestacije, kojoj će to biti 21. izdanje, jest promidžba maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete s područja Istre i okruženja te upoznavanje s problemima maslinarske djelatnosti. Susret je plod i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje maslinarske struke i udruga maslinara Istarske i Primorsko-goranske županije, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, talijanske regije Friuli Venezia-Giulia, Slovenije, Agronomskog fakulteta Zagreb i raznih univerziteta iz Italije.

O postupku certifikacije, odnosno o oznaci izvornosti „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje" govorit će inženjerka agronomije Blanka Sinčić Pulić iz Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu. O maslinarstvu na Poreštini u rimsko doba govorit će prof. Gaetano Benčić, nakon čega slijedi predavanje o virusima i virozama te drugim pojavama u fitopatologiji masline dr. sc. Sare Godena sa Zavoda za poljoprivredu i prehranu Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. S tog instituta dolazi i dr. sc. Danijela Poljuha koja će objasniti put od maslinika od laboratorija, s osvrtom na znanost i tehnologiju u službi maslinarstva.

Nakon toga, u 19 sati predviđen je okrugli stol o problemima maslinarstva koji će voditi inženjer agronomije Đankarlo Žužić. Uslijedit će dodjela priznanja i odličja maslinarima za postignutu kvalitetu maslinovog ulja, a onda i degustacija ulja i jela pripremljena s ekstra djevičanskim maslinovim uljem. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter