Tar: Škola ksilografije nosi ime Uga Maffija

Otvorenje izložbe (V. HABEREITER)
Otvorenje izložbe (V. HABEREITER)

Izložba radova nastalih tijekom proteklih pet godina u maloj školi ksilografije u Taru te izložba umjetničkih fotografija, sve objedinjene pod imenom velikog slikarskog majstora i prijatelja općine Tar - Vabriga Uga Maffija otvorena je u izložbenom prostoru u Zajednici Talijana u povodu proslave Dana općine. Izložbu su otvorili načelnik Nivio Stojnić, povjesničar Gaetano Benčić i Maffijeva udovica Assunta, a dogovoreno je da će škola ksilografije i umjetničke fotografije koju svako ljeto pohađa dvadesetak djece i mladih iz Pečuha, Tara i Samobora ubuduće nositi ime Uga Maffija, sa željom da Tar i dalje bude mjesto susreta za umjetnike, pisce i mlade, u duhu europskog bratstva koje su širili umjetnici Maffi i Zlatko Prica.

Naime, počeci priče sežu u 2009. godinu, kada je Ante Sorić, upravitelj zaklade Zlatko i Vesna Prica, u Tar doveo talijanskog majstora Uga Maffija s namjerom organiziranja škole ksilografije, ili drevne grafičke tehnike drvopisa za djecu i mlade iz spomenutih gradova, tri mjesta međusobno povezna djelovanjem umjetnika Zlatka Price. Na ovaj je način Zaklada željela djeci i mladima pružiti mogućnost susreta, sklapanja novih prijateljstva i upoznavanja svijeta umjetnosti.

Maffi se predano upustio u vođenje škole te postao dio Tara, a iako se njegov život ugasio prije dvije godine, njegovo je djelo nastavilo živjeti u Taru, dijelom i time što je općini donirao 16 vrijednih umjetnina, te oslikao zid u novoj zgradi Zajednice Talijana. Škola se nastavila i ove godine pod vodstvom slikara Milana Generalića i profesorice Nevenke Miklenić koja je u tečaj uvela i umjetničku fotografiju. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter