Tar: O identitetu i društvenim raznolikostima u Istri

Povjesničar Diego Redivo iznio je presjek eseja sadržanih na preko 700 stranica 42. sveska
Povjesničar Diego Redivo iznio je presjek eseja sadržanih na preko 700 stranica 42. sveska

"Atti više od četiri desetljeća nastavljaju kulturnu i znanstvenu raspravu, potvrđujući i danas da je tumačenje prošlosti jedno od osnovnih sredstava za razumijevanje ne samo povijesnog razvoja nego i promjena naše civilizacije.

Čitajući ovaj novi svezak vidjet ćemo da oni predstavljaju čitatelju i znanstveniku sadržaje o identitetu i povijesno društvenim činjenicama raznolikosti u Istri, ali i Primorje i dalmatinske obale u svojim brojnim mikro svjetovima", rekao je Marino Budicin, glavni urednik časopisa Atti rovinjskog Centra za povijesna istraživanja čiji je 42. svezak premijerno predstavljen nedavno u novom sjedištu Zajednice Talijana u Taru.

Novo sjedište ZT-a bit će i službeno svečano otvoreno početkom idućeg mjeseca, a Budicin je istaknuo kako je odabir mjesta za prezentaciju "pao" na Tar, upravno zbog velikog truda i angažmana ovdašnje Zajednice za svoj teritorij, od značaja i za cijelo područje Istre. Podsjetio je kako je rovinjski Centar u Taru prezentirao 27. svezak Atti još 1998. godine, te desetak godina kasnije tadašnji svezak Quaderni, te istaknuo angažman i ovdašnjeg povjesničara Gaetana Benčića u istraživanjima i publikacijama.

Povjesničar Diego Redivo s Narodnog sveučilišta u Trstu, koje je uz Talijansku uniju i Centar, jedan od partnera u ovom projektu, u svom je izlaganju iznio presjek eseja sadržanih na preko 700 stranica 42. sveska. Iza svakog od ovih eseja, istaknuo je, stoji veliki trud i rad koji je zahtijevao preciznost u metodologiji istraživanja, temeljenih na izvorima i dokumentima.

Svezak 42 je podijeljen na dva dijela Memorie (Sjećanja) u kojem su radovi Kristine Džin, Giovannija Rapellija, Egidija Ivetica, Rina Ciguija, Davida di Paolija Paulovicha, Giovannija Radossija, Marina Budicina, Denisa Visintina, Elisabette D'Erme, Kristijana Kneza i Raula Marsetiča. U drugom djelu Documenti (Izvori i dokumenti), pišu Ljudevit Anton Maračić, Slaven Bertoša, Tullio Vorano, Claudio Pericin, Marino Bonifacio i Marino Dussich.

U programu je nastupio zbor ZT-a San Martino, a okupljene su pozdravili u ime načelnika Patrizia Zennaro, predsjednik tršćanskog Narodnog sveučilišta Silvio Delbello, te predsjednica tarske ZT Roberta Stojnić. Zadovoljstvo novom publikacijom izrazio je i ravnatelj Centra za  povijesna istraživanja Giovanni Radossi i zaključio kako Atti zaslužuju svu ovu pažnju, jer predstavljaju jedna jedinstven prostor u čijem su centru Istra i Primorje. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter