Tar: Jucer prvaci, danas u rasulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tarski vijecnik Željko Bošnjak pokušao je amandmanom na izmjene proracuna osigurati još novca za lokalni nogometni klub Istra, koji je prošle godine bio prvak u cetvrtoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Trenutnom direktoru kluba Bošnjaku argument je bilo katastrofalno financijsko stanje u klubu, koje ne ostavlja mogucnost za natjecanja, dapace, prijeti zatvaranjem kluba. Medutim, vijecnici su odlucili drugacije.

- Preuzeo sam klub u ožujku, nakon što se u nekoliko mjeseci promijenilo dvoje ljudi, a zatecen je dug od 40-ak tisuca kuna koji nikako da riješimo. Racun je bio blokiran tri puta, nekolicina nas placala je svojim novcem troškove, a tri puta pomogla je i Opcina. Do ponedjeljka moramo prijaviti rang natjecanja, ali ako nemamo osiguran novac, ne možemo se natjecati, a to znaci da ce klub prestati postojati. Za normalno funkcioniranje kao lani treba nam 300-tinjak tisuca kuna, a dotacija iz proracuna smanjena nam je na 190.000 kuna. Djeca se osipaju, trener je prešao u Porec i sada djecu treniraju volonteri, govori Bošnjak.

Smatra da je za takvo stanje u klubu, osim duga, zaslužna kriza u gospodarstvu i cinjenica da djeca ne žele igrati ako im se ne plate putni troškovi, ali i «krivo vodenje kluba» u ranijem razdoblju.

Cinjenica je da je NK Istra Tar još lani bila najuspješniji nogometni klub u Istri. U predsjedništvu kluba bili su Denis Žužic, Ivan ?ani Stojnic i Franco Palma, a Franko Katunar bio je direktor. Katunar, koji je u Izvršnom odboru županijskog saveza, pak, kaže da sadašnje vodstvo kluba nije kvalificirano, da ne znaju voditi klub.

- Mi koji smo prije vodili klub nismo postavljali pitanje novca, nego smo nalazili sponzore i dotirali svojim novcem. Voditi klub znaci raditi, nalaziti izvore financiranja, a ne cekati da Opcina da novac. Nešto tu ne štima. Ostavili smo odlican klub koji je s dvjestotinjak tisuca dodatnih kuna godišnje mogao u viši rang natjecanja. Kad je vecina odlucila protiv takve ambicije, mi smo dali ostavke, rekao je Katunar.

A sadašnji predsjednik kluba ?ankarlo Žužic rekao nam je da je dug ostavilo prijašnje vodstvo kluba, premda su se obvezali namiriti ga.

- Ne znamo koliko ce clanova ostati u klubu, sad je vrijeme kad se igraci sele. Uprava kluba morat ce na skupštini odluciti što dalje. Lani smo morali preuzeti vec dogovoreno natjecanje u Prvoj županijskoj ligi, za što nam je bilo dovoljno 290.000 kuna, ali sad je besparica, nemoguce je naci novac jer su se sponzori povukli. Seniori nece igrati bez novca, treneri se ne mogu platiti clanarinama. Ne znam što ce biti, znat cemo za koji dan, rekao je Žužic.

Ako sam vrh kluba nema hrabrosti sugerirati rasplet price, teško da ce to znati ostatak Skupštine. U svakom slucaju, mnogi detalji još su pod skramom tajne. Bivše vodstvo kluba optužuje sadašnje, a sadašnji optužuje bivše. Jedno je sigurno - Opcina ne može biti sponzor klubu, pa bio on i nogometni. Barem ne otvoreno.


Podijeli: Facebook Twiter