Tar: Golf igralište s 18 rupa i 1.200 postelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Master plan golf igrališta Larun i studija utjecaja na okoliš, čija je izrada pri kraju, predstavljeni su jučer u vijećnici Općine Tar-Vabriga predstavnicima okolnih jedinica lokalne samouprave. Pozivi su upućeni gradovima Poreč i Novigrad, Općini Kaštelir-Labinci, županijskom Odjelu za održivi razvoj i udruzi Zelena Istra, a informacija je svim građanima bila dostupna na općinskim web-stranicama, no odaziv je bio vrlo skroman.

Javna rasprava o studiji i Urbanističkom planu uređenja građevinskog područja golf igrališta Larun, čiju izradu, na osnovu potpisanog ugovora s Općinom, financira porečka tvrtka Histria Fecunda, očekuje se krajem svibnja.

UPU i projekt obuhvaćaju zemljište sportsko-rekreacijske namjene od 128 hektara u općinskom, državnom i privatnom vlasništvu unutar ZOP-a, sa sjeverne strane omeđeno uvalom Santa Marina, s južne uvalom Červar Porat i Porto vecchio te s istočne županijskom cestom Poreč - Novigrad.

Kako je objasnila arhitektica Jasminka Pilar Katalić iz zagrebačke tvrtke Urbanistica, za golf igralište s 18 rupa, klupskom kućom, dva vježbališta i golf akademijom je predviđeno 93 hektara, za hotel i vile s najviše 1.200 postelja 16,2 hektara, a na 16,5 hektara su stari maslinici i zaštićeni arheološki lokalitet s ostacima ladanjske vile i tvornice opeka iz rimskog doba.

Ukupna tlocrtna izgrađenost za smještajne objekte iznosi 36.200 četvornih metara ili tri posto obuhvata plana. "Cilj je izgraditi sportsko-turističku destinaciju najviše kategorije, skladno je uklopiti u okoliš uz maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije", kazala je Pilar Katalić.

Voditeljica izrade studije Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objasnila je da će biti potrebno osigurati 1.913 prostornih metara vode dnevno (55 tisuća mjesečno u ljetnim mjesecima) za navodnjavanje zelenih površina, 456 za sanitarne potrebe smještajnih kapaciteta i 864 za protupožarnu zaštitu.

- Podzemni izvori na ovom području nisu dostupni. Po našim analizama imamo dvije varijante navodnjavanja koje smatramo pogodnima, kazala je. U prvoj se koristi vodoopskrbni sustav u svim mjesecima osim lipnja, srpnja i kolovoza, kada bi se voda crpila iz akumulacijskih jezera te kontinuirano od prikupljenih oborina. Akumulirane oborine i otpadna voda pročišćena do trećeg stupnja (u blizini su  planirana dva uređaja za pročišćavanje) te, po potrebi, akumulacijska jezera, čine drugu varijantu. I o tome je još moguće raspravljati, poručila je.

Rekla je da su dobili potvrdu nadležnih tijela da izgradnja neće imati značajnog utjecaja na očuvanje i cjelovitost ekološke mreže te utvrdili prisutnost dvije strogo zaštićene i šest zaštićenih biljnih svojti.

Arheolog Jugo Jakovčić iz porečke tvrtke A.B.C.D. govorio je o konzervatorskoj podlozi i zaštiti arheološkog nalazišta, a Lido Sošić iz rovinjskog studija KAPPO o krajobraznoj analizi kojom je, između ostalog, zabilježena šumska vegetacija hrasta medunca i bjelograbića "uglavnom u degradacijskom obliku". (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter