Tapete su neizostavne u moderno uređenim prostorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je bilo razdoblja kada su bile više ili manje u trendu, možemo reći da su zidne tapete oduvijek bile neizostavni dio uređenja interijera. Danas, kada se susrećemo s različitim stilovima uređenja, bez obzira na trendove, svaki od njih može biti obogaćen upotrebom zidnih tapeta, koje će naglasiti pripadnost željenom stilu.

Današnji trendovi ponovo nameću primjenu zidnih tapeta, jer cvjetni, geometrijski, apstraktni motivi na zidovima, nezaobilazni su dio modernog uređenja prostora. Oslikavanje ovakvih motiva, multipliciranih na površini zida, bilo bi zaista komplicirano, ali je zato jednostavno i brzo ostvarljivo postavljanjem zidnih tapeta. Pojedina razdoblja su nosila sa sobom tipične motive pa tako i sada trend daje osobitosti i pravila korištenja tapeta.

Ukoliko doista želite biti u korak s trendom, jedan zid svog stambenog prostora ćete obavezno obložiti tapetama. Motivi mogu biti različiti. Primjenom cvjetnih te apstraktnih geometrijskih oblika u kombinaciji različitih boja nećete nikako pogriješiti.

Obzirom da su popularni naglašeni motivi s krupnim uzorcima, nikako ne preporučujemo oblaganje svih zidova u prostoru, već samo onog koji će biti naglašen. Jaki motivi i atraktivni prikazi bit će istaknutiji i postići pravi efekt u prostoru gdje su ostale plohe zidova u smirenim i neutralnim bojama.

Previše naglasaka na zidovima stvorit će konfuziju i atmosferu u kojoj se nećete moći opustiti. Stoga, budite oprezni u odabiru pravih ploha za oblaganje tapetama.

Kod velikih uzoraka preporučujemo bijelu podlogu tapete, koja će se povezati s bijelim zidovima u prostoru, a kod sitnijih uzoraka dozvoljene su i dinamičnije kombinacije.

Poželjno je da je boja okolnih zidova sastavni dio uzorka tapete. Na taj će se način postići veća povezanost prostora. Najbolji motivi za dnevne boravke su oni multiplicirani, jer ne privlače pozornost već samo ukrašavaju prostor. (Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl.ing.arh., www.interijerNET.hr)


Podijeli: Facebook Twiter