Tankovic: Želimo uci u Kukuriku koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom svog današnjeg boravka u Puli predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) Šemso Tankovic najavio je da ce nakon sastanka predsjedništva iduci tjedan uputiti poziv Kukuriku koaliciji, konkretno Zoranu Milanovicu, kojem ce predložiti zajednicki izlazak na parlamentarne izbore. Tankovic je pojasnio da u Hrvatskoj živi 45 tisuca Bošnjaka, od kojih 15 tisuca živi u Zagrebu, osam tisuca na podrucju Istre i isto toliko u Primorsko-goranskoj županiji.

- Cinjenica je da u tim podrucjima SDA ne može samostalno izboriti zastupnika u Saboru, no suradnjom sa SDP-om, IDS-om, HNS-om i HSU-om mogli bismo ostvariti dobar izborni rezultat. Nadamo se da ce koalicija naš poziv prihvatiti, a ne bude li tako, ne preostaje nam previše izbora, kazao je Tankovic. Na pitanje hoce li u slucaju odbijanja Kukuriku koalicije zahtjev uputiti i HDZ-u, rekao je da ce to vjerojatno uciniti, ponovivši da se ocekuje da ce koalicija prihvatiti njihov poziv.

Zauzvrat bi, tvrdi Tankovic, koalicija predvodena SDP-om mogla dobiti ukupno 45 tisuca glasova pripadnika bošnjackog naroda koji bi glasovali za tu opciju, dok ce SDA inzistirati da se barem u dvije izborne jedinice na liste stave njihovi kandidati.

- Sa SDP-om smo vec suradivali na prošlim izborima, medutim tada su biraci mogli glasovati ili za stranku ili za manjinske predstavnike. Velik je broj Bošnjaka podržao predsjednika SDP-a Zorana Milanovica, rekao je.

Iako je dao naslutiti da pregovori s HDZ-om kao drugom opcijom nisu iskljuceni, Tankovic je naglasio da ce SDA dijeliti sudbinu Kukuriku koalicije. "Ili cemo pobijediti ili cemo biti opozicija", kazao je te dodao da bi uz dva svoja zastupnika i zastupnika manjine u Saboru mogli formirati klub.

Predsjednik SDA-e obišao je i županijski ogranak stranke te je rekao da je Istra s ukupno šest podružnica jedna od najjacih stranackih utvrda. Po njegovim rijecima, stranka ce se zalagati da se prilikom novog popisa stanovništava 1. travnja pripadnici istog naroda evidentiraju kao Bošnjaci.

- Bitno je da se povijesno ime Bošnjak evidentira i na tom popisu jer nije svejedno hocemo li se svi bilježiti kao Bošnjaci ili ce se koristiti religijsko ime musliman. To je nanijelo dosta štete i mnogi ne znaju da je to bilo samo jedno od alternativnih rješenja koje je u odredenom trenutku moglo nešto znaciti. Za nas je to danas prošlost, zakljucio je Tankovic.


Podijeli: Facebook Twiter