Tanja Miličić: Dobar film je teško napraviti


Tanja Miličić, direktorica kina Valli, producentica Pula film festivala, ali i filmska redateljica s diplomom Napier Universityja u Edinburghu minulog se vikenda vratila iz Berlina, gdje joj je ukazana velika čast, ali i potvrda uspješnog višegodišnjeg rada i nje i ekipe jedinog pulskog kina, kao i cijelog tima Festivala igranog filma u Puli.

- Bili ste članica žirija programa Panorama na netom završenom berlinskom filmskom festivalu. Niti u pola godine drugi Vam je put na međunarodnoj sceni ukazana ta čast. Sredinom rujna bili ste pozvani u ocjenjivački sud filmskog festivala u Veneciji.

- Za razliku od Venecije, gdje sam bila član žirija kao predstavnica Međunarodne organizacije udruženja art kina (CICAE), u Berlinu sam bila predstavnica Europa Cinemas, najveće europske mreže kina, čiji je član i kino Valli, a koja povezuje 68 zemalja, 629 gradova, 1.111 kina, 2.943 platna. Ova je mreža značajnija jer daje stvarnu financijsku podršku i europskom filmu i kinima koja najčešće prikazuju kvalitetne nezavisne, ali ne i toliko komercijalno isplative filmove.

- Koji su Vas se filmovi posebno dojmili?

- Najviše me se dojmio "The Broken Circle Breakdown", belgijska ljubavna priča para srednjih godina koji doživljava ekstremno iskušenje sa smrtnom bolešću djeteta. Baš je jučer film otkupio "Demiurg", distributerska kuća iz Slovenije i nadam se da ćemo brzo postići dogovor za prikazivanje u našem kinu Valli.

- Ispada da su novi filmovi s područja bivše Jugoslavije i Balkana (Rumunjska) naglo postali svojevrsna avangarda, kolikogod mi naše filmove često dočekivali na nož zbog udaljenosti od stvarnosti?

- Ja mislim da zapadna Europa misli da smo mi egzotični, dok naši autori, nažalost, filmovima dijelom podilaze toj projekciji. S druge strane, mi smo jako mala zemlja sa svega četiri i pol milijuna stanovnika i već smo 20 godina opterećeni ratom. Uostalom, budimo iskreni, partizanskim filmovima bili smo opterećeni 40 godina. I najvažnije: dobar film je jako, jako teško napraviti! Neki to učine samo jednom u životu. I na tome im, da ne bude zabune, treba skinuti kapu. (Razgovarao Zoran ANGELESKI)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter