Tanja Miličić član žirija Međunarodne mreže art kina

Tanja Miličić (Arhiva)
Tanja Miličić (Arhiva)

Na netom završenom 69. venecijanskom filmskom festivalu voditeljica kina Valli Tanja Miličić bila je članica ocjenjivačkog suda Međunarodne mreže art kina (CICAE).

U ocjenjivačkom su sudu uz Miličić bili Francesco Clerici (filmski spisatelj i voditelj filmske radionice za djecu Barz i Hippo; Italija) i Jon Barrenechea (generalni direktor kina Duke of York’s Picturehouse; Brighton, Velika Britanija), a najboljim filmom proglasili su film "Wadjda" redateljice Haifaa al Mansour.

"Wadjda" je originalan debi iz zemlje koja ima iznimno malo filmskog iskustva, što ovaj film čini još hrabrijim ostvarenjem. Haifaa Al Monsour, prva žena redateljica iz Saudijske Arabije, omogućila je uvid u rijetko viđen svijet žena u zemljama koje strogo poštuju Sharia zakon.

Iako je socijalna i kulturalna pozadina filma izuzetno važna, njegova srž je jednostavna i iznimno dobro ispričana priča. Vrhunski snimana, s odličnim mladim protagonistima, "Wadjda" je Saudijsku Arabiju na svjetsku filmsku scenu uvela kroz velika vrata, ističe se uz ostalo u priopćenju o dodjeli nagrade. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter