Tandem biciklisti u prolazu kroz Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kroz Vodnjan je jučer pedaliralo oko 200 biciklista-rekreativaca na stotinjak tandem bicikala u sklopu svog izleta po Istri, gdje su obišli još Rovinj, Bale, Svetvinčenat, Dvigrad i Kanfanar. Budući da je tema jučerašnjeg obilaska ovih turista iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Njemačke i Švicarske bilo maslinovo ulje, u Balama su posjetili uljaru Grubić gdje su se upoznali s procesom prerade maslina, a u Vodnjanu kušaonicu Meloto obitelji Belci, gdje su kušali sir i mlada maslinova ulja, te ponijeli pokoju bočicu kao suvenir.

Oduševljeni Istrom

Ovaj obilazak organizira američka tvrtka Santana, proizvođač tandem bicikala, a biciklisti su na proputovanju Jadranom, od Venecije do Dubrovnika, a odlaze 28. listopada. Jedna skupina posjetila je Istru i proteklog tjedna, a slične ture ova tvrtka organizira već tridesetak godina pa su sljedeće godine u planu obilasci SAD-a, Novog Zelanda, Grčke i Turske. Biciklisti su, kako su nam rekli, oduševljeni Istrom, a sviđa im se hrana, kao i gostoljubivost ovdašnjih ljudi.

Njihovi vodiči su supružnici Marijana i Michael Stechow, koji su iz SAD-a doselili u Istru te žive u Momjanu gdje su uredili Bike hostel Due Momianesi - kuću za odmor gdje primaju turiste.

- Bio sam 14 godina diplomat na Kosovu, u Bosni i Hercegovini te u Makedoniji sa svojom suprugom. Zvali su me raditi i u Afganistan no, nisam mogao zamisliti da ostavim Istru i otiđem tamo, kaže Stechow, dodajući da žele i dalje živjeti u Istri. Ovaj Amerikanac koji je živio u Ohiu i Atlanti usporedio je razliku u načinu života između Istre i SAD-a.

Najprijateljskije mjesto

- Nemam ništa protiv Amerike, no ne želim više živjeti nigdje osim ovdje u Istri. Iako ima mnogo lijepih mjesta, Istra je vjerojatno najbolje mjesto za život. Lijepo je putovati, ali i vratiti se ovdje. U Americi je lakše raditi i stjecati, ali život je više od toga. Smatram da ljude ovdje tretiraju s više poštovanja i to mi se sviđa. Obitelji provode vrijeme zajedno, različite generacije se druže. Mnogi imaju vrtove, vinograde, maslinike i rade zajedno što je važan dio života, a i hrana je zdravija, kao i zrak. Istra je najtolerantnije i najprijateljskije mjesto na kojem sam ikad bio. Ljudi su svugdje prijateljski naklonjeni no, ovdje, osobito u malim mjestima, odmah se osjećate prihvaćeno. Drugdje u svijetu u selima je lijepo živjeti, ali se morate dugo dokazivati, ponekad i deset godina. Ovdje u Istri prihvaćeni ste odmah. Osjećam se kao kod kuće ovdje, a naučio sam i hrvatski "pola-pola", zaključio je. (Petra LUKEŽ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter