Tamna strana turizma - stižu nam i lopovi

Nedavno su lopovi iz Rumunjske opljačkali zlatarnu u pulskom Mercatoru (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Nedavno su lopovi iz Rumunjske opljačkali zlatarnu u pulskom Mercatoru (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Turistička sezona je u punom jeku, no među gostima ima i onih koji Istru nisu odabrali zbog odmora, već zbog mogućnosti da se kriminalnim aktivnostima domognu novca.

Da turizam ima tamnu stranu svjedoči i podatak da se gotovo 60 posto svih kaznenih djela u Istri evidentira od svibnja do kraja rujna, a kao najkritičniji mjesec proteklih se godina pokazao kolovoz, tijekom kojeg se bilježi i više od tisuću kaznenih djela, mahom krađa.

Sjenu na pozitivne turističke rezultate u Istri proteklih su dana bacili lopovi i razbojnici iz Rumunjske, prevaranti iz Bugarske i Poljske koji su Nijemcima i Austrijancima umjesto kuna za eure dali ruske i bjeloruske rublje, Slovenci koji su svoje sunarodnjake pokušali ubiti u Umagu…

Slučaj petorice Rumunja koji su najprije jedne srpanjske noći provalili u pulski Mercator da bi se domogli milijunski vrijednog nakita iz zlatarnice Celje, a potom su trojica njih izvršila razbojstvo nad Vodnjancem, skrenuo je pažnju javnosti na problem fleksibilnih granica.

Državljani Europske unije naime nisu dužni prijavljivati svoj boravak u Hrvatskoj ako je kraći od 14 dana. Istragom se ispostavilo da je ulaz Rumunja ipak registriran.

- Republika Hrvatska još nije ušla u schengenski prostor pa na državnoj granici policija kontrolira osobe i detektira potencijalne počinitelje kaznenih djela. Nakon ulaska u schengenski prostor, potpuno otvorene granice za sve policije EU-a znače otežanu kontrolu onih koje čine kaznena djela.

No, pravovremena i kvalitetna suradnja te razmjena podataka između policija u državama EU-a pridonijet će sprečavanju izvršenja kaznenih djela te otkrivanju njihovih počinitelja, pojašnjava Nataša Vitasović iz PU istarske. (piše M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter