Tamarina desetka u pulskom kazalištu

Tamara Obrovac (M. ANGELINI)
Tamara Obrovac (M. ANGELINI)

Kad je 14. veljače 2007. na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta prvi put održala koncert za Valentinovo, glazbenica, pjevačica i skladateljica Tamara Obrovac i njen kvartet Transhistria Ensemble u sastavu gitarist Uroš Rakovec, harmonikaš Fausto Beccalossi, kontrabasist Žiga Golob i bubnjar Krunoslav Levačić, predstavili su se pulskoj publici pretežito repertoarom s tada aktualnog albuma "Daleko je…", koji je pak obilježio uspjeh istoimene naslovne pjesme u filmu "Što je muškarac bez brkova?".

Bio je to, pokazat će se, početak jedne bogate glazbene tradicije koja će za predstojeće Valentinovo, na istom mjestu, doživjeti obljetničko deseto koncertno izdanje. Prostor pulskog kazališta, posebno njegovu Malu scenu, Tamara je jednom prilikom, zbog opuštenosti, nazvala "dnevnim boravkom".

Dva jubileja

Premda je predstojeći koncert u INK-u Tamara prvotno planirala kao koncertnu posvetu albumu "Črni kos", albumu obrada pjesama gradišćanskih Hrvata, ipak je promijenila koncept.

- Ipak sam na kraju odustala od "Črnog kosa" jer mi se činio neprimjerenim za obilježavanje desete obljetnice koncerata u INK-u. Odlučila sam da Transhistria Ensemble koji je i otvorio cijelu priču za Valentinovo 2007., bude taj koji će ovaj put u jednog glazbenom presjeku proteklog desetljeća obilježiti ovaj naš jubilej. Bit će tu i gostiju koji su nastupali s nama u INK-u zadnjih deset godina, ali će doći i oni koji su gostovali na mojih zadnjih deset albuma. Tako ćemo ovim događajem obilježiti deset godina koncerata u INK-u ali i dvadeset godina moje diskografije koja je započela 1996. s "Triadama", kazala je Tamara Obrovac.

Tako je, u tom koncertnom nizu za Valentinovo u INK-u "Mediterrando" bio naziv drugog koncertnog projekta iduće, 2008. godine, a tada je s Tamarom i Transhistriom Ensambleom nastupio i gudački kvartet Epoque iz Praga, a za Tamarinu suradnju s praškim kvartetom bili su zaslužni redatelj Dino Mustafić i predstava "Orkestar Titanik". Praški je kvartet dao tom prilikom svojevrsni srednjoeuropski glazbeni okvir prepoznatljivom Tamarinom jazz izričaju inspiriranim Istrom.

Brojni gosti

Godinu kasnije, u veljači 2009., s tada novoformiranim Transhistria Electricom (pojačanja su bili trombonist Luka Žužić, trubač Branko Sterpin i alt saksofonist Mihael Gyorek, ali i dvije prateće vokalistice Jelenom i Anom iz grupe Rivers) promovirala je u INK-u tada novi album "Neću više jazz kantati". Na albumu se, uz uspješnu naslovnu pjesmu, nalazi među ostalima i pjesma "Turbo folk" koji je Tamara snimila s autorom tog pojma Rambom Amadeusom.

U novom glazbenom putovanju, muzičku sintezu Irske i Istre pjevačica i flautistica Tamara upriličila je 2010. godine zajedno s slovenskim i irskim kolegama, a od potonjih je to bila Una Ni Fhlannagain na harfi i Martin Tourish na harmonici.

Na Valentinovo 2011. Tamara i armenski pijanist i kompozitor Karen Asatrian održali su na velikoj sceni pulskog kazališta jedinstveni koncert pod nazivom "IstrArmenia", a od suradnika kao gost se isticao Carlos Sungurlyan, koji je svirao udaraljke i buzuki.

Godinu kasnije, 2012. Tamara i suradnici, gotovo 15 godina nakon studijskog snimanja tog albuma koji nosi ime njene pokojne bake, predstavili su se s "Ulika revival", a koncert je otvorio glas Milana Rakovca koji je recitirao stihove pjesme "Muora", da bi Tamara zatim izvela "Divojku". Za klavirom je tada bio Matija Dedić.

Na Valentinovo 2013. Tamara je koncertno promovirala novi album "Canto amoroso", ne preskočivši lijepu skladbu na istrovenetskom dijalektu "Se me ra morta privari" ('Ako me smrt prevari'), kao ni "Carissu", pjesmu koju je napisala Loredana Bogliun.

U veljači 2014. zanimljivom koncertnom iskustvu doprinio je (pored ponovno Armenskog pijanista i violinista Karena Asatriana), i marokanski glazbenik Brahi Dhour koji je svirao arapsku lutnju i violon (koji je sam izradio), donijevši atmosferu pustinjskog Mediterana te austrijski saksofonist i flautist Wolfgang Puschnig

Glazba kao život

Prošle godine, u koncertnom druženju s Tamarom i suradnicima na rasprodanoj Maloj sceni INK-a, u intimističkoj atmosferi Tamara je glasom, ali i profinjenim povremenim dionicama flaute, predstavila ChamberJazz Project. Za suptilan, nježan, melankoličan nastup zaslužni su, pored nje i Rakovca na gitari, bili Salvatore Maiore na kontrabasu i, posebno, multiinstrumentalist Matt Renzi na oboi, klarinetu i udaraljkama.

- Glazba treba, kao i život, biti različita - i egzaltirana i lijepa i tiha i munjena;, večeras će sve biti meko i nježno, precizno je i nadahnuto na samom početku tog koncerta Tamara najavila to jedinstveno prošlogodišnje glazbeno druženje na Maloj sceni INK-a. Za 25 dana na istoj pozornici slijedi novo iskustvo.

Koncerti

6. veljače - Tamara Obrovac quartet, GKL Split

14. veljače (nedjelja) - Tamara Obrovac Transhistria ensemble, INK Pula

19. veljače - Tamara Obrovac Transhistria ensemble, palača Manzioli, Izola, Slovenija

9. ožujka - Tamara Obrovac Transhistria quartet, MMC Rovinj

(Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter