Tamara Obrovac vratila se originalnom zvuku

Tamara Obrovac (Milivoj MIJOŠEK)
Tamara Obrovac (Milivoj MIJOŠEK)

"Canto amoroso" naziv je novoobjavljenog albuma Tamare Obrovac i njenog Transhistria ensemblea, a svježe tiskani primjerci, "ispod čekića", dijelit će se preksutra na Tamarinom koncertu u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncert se održava u sklopu ciklusa jazz.hr, a planiran je naknadni domjenak s pršutom, sirom, vinom, maslinom i flomasterima spremnim za potpisivanje novog albuma.

Ograničena naklada

U izdanju Umjetničke organizacije Transhistria ensemble, novi je CD tiskan u ograničenoj nakladi i do daljnjeg će se prodavati samo na koncertima. Već u petak nastupaju na Samobor Jazz Festivalu, a zatim sviraju 20. lipnja u Bjelovaru, 20. kolovoza na pulskom Kaštelu, 21. kolovoza u Opatiji, 4. rujna u Dubrovniku te 5. rujna na Jazz Festivalu u Herceg Novom.

- Poslije albuma "Daleko je" i još nekoliko albuma koje sam u međuvremenu snimila u različitim kombinacijama, ovim se albumom vraćam originalnom zvuku Transhistria ensemblea, kaže Tamara Obrovac.

Album je, kaže, snimljen u jednom dahu u vrhunskom Artesuono studiju u Udinama u Italiji, a novi glazbeni materijal donosi i novu glazbenu priču, još jedno uzbudljivo i strastveno jazz putovanje Istrom i Mediteranom, uz zvuke zanimljivih dijalekata.

Osim na svojoj, "domaćoj istarskoj besidi", na novom albumu Tamara pjeva i na još nekoliko zanimljivih istarskih dijalekata - istriotskom, istrorumunjskom i istromletačkom. Na potonjem je Tamara sama napisala i riječi za istoimenu naslovnu skladbu albuma "Canto amoroso". Jednu skladbu pjeva čak i na armenskom jeziku.

Pjesma i na istrorumunjskom

Na novom CD-u naći će se i skladba "Se me ra morta privari" ("Ako me smrt prevari") na neobičnom i zanimljivom istrorumunjskom (žejanskom i vlaškom) dijalektu. Autorica teksta za spomenutu pjesmu je pjesnikinja Silvana Brkarić Krculić, a premijernu live izvedbu imala je na posljednjem koncertu u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Nakon uspješnog albuma i hita Transhistria ensemblea iz 2006. godine "Daleko je ...", uslijedili su električni "Neću više jazz kantati" (2009.); pa klasikom obojeni album "Madirosa" (2011.), u kojima je Transhistria ensemble nastupio u proširenim sastavima, obogaćen puhačkom odnosno gudačkom sekcijom te u lipnju 2014 odlično prihvaćen album "Ulika revival"  Tamarinog quarteta

Novim se albumom "Canto amoroso" Tamara vraća originalnom glazbenom izričaju Transhistria ensamblea, koji pored Tamare čine Uroš Rakovec - gitara, mandola; Fausto Beccalossi - harmonika; Žiga Golob - kontrabas i Krunoslav Levačić - bubnjevi. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter