Tamara Obrovac pobjednica natječaja HDS-a

Tamara Obrovac (J. PREKALJ)
Tamara Obrovac (J. PREKALJ)

Autorski projekt poznate istarske glazbenice Tamare Obrovac namijenjen međunarodnom tržištu pobijedio je na natječaju International Hrvatskog društva skladatelja kojim se podupiru aktivnosti hrvatskih skladatelja u inozemstvu. Financijska potpora od 150.000 kuna dodijelit će se glazbenici za objavljivanje albuma "Ulika revival" i "Canto amoroso", međunarodnu koncertnu promociju te promidžbene aktivnosti autorice, njenog kvarteta i Tamara Obrovac Transhistria Ensemblea.

Natječaj strukovne udruge

Na natječaj otvoren isključivo za redovne članove Društva pristiglo je 11 prijava, a povjerenstvo u sastavu Alfi Kabiljo, Mladen Tarbuk i Miro Buljan zaključilo je da projekt Tamare Obrovac najbolje zadovoljava postavljene kriterije i zahtjeve Natječaja. Naime, temeljem svojih dosadašnjih umjetničkih ostvarenja, ova istarska kantautorica ima najviše potencijala da kvalitetno predstavi svoj rad na području world musica, ali i promovira prepoznatljivost Hrvatske, njene glazbe, kulture i identiteta.

- Vrlo je važno da je ovakav natječaj uspostavljen upravo od strane strukovne udruge kao što je Hrvatsko društvo skladatelja budući da se time polako radi na strategiji prezentacije hrvatske suvremene glazbe u inozemstvu. Ovo je prilika da pokažemo kako smo u stanju pratiti svjetsku glazbenu produkciju u bilo kojem žanru, ali i da stvaranjem originalnog glazbenog izričaja sudjelujemo u izgradnji prepoznatljivosti hrvatskog kulturnog identiteta, izjavila je Tamara Obrovac nakon objave rezultata.

Međunarodni kontekst

Natječaj International objavljuje se drugu godinu, a cilj mu je povećati konkurentnost glazbenih djela i produkcije hrvatskih autora u međunarodnom i globalnom kontekstu. Time se kroz glazbeno stvaralaštvo ostvaruje i dodatna promocija hrvatske kulture, jezika i identiteta. Osim spomenutog natječaja, HDS tijekom godine objavljuje i natječaje za potporu aktivnostima u popularnoj i tradicionalnoj glazbi te stipendiranje mladih nadarenih skladatelja.

Dobitnik prošlogodišnjeg natječaja International bio je Gibonni s autorskim albumom "20th Century Man" na engleskom jeziku. "Radilo se o svojevrsnom iskoraku u svjetski eter čime su se otvorila vrata za mnoge hrvatske skladatelje i čime se općenito promijenila percepcija o nama. Da je ovakvih natječaja bilo ranije, mnogi od nas bi već davno bili u eteru stranih zemalja", zaključuje Gibonni uz napomenu kako već dugo prati rad i brojne nagrade Tamare Obrovac na međunarodnoj sceni te joj od srca želi puno

uspjeha i dobar vjetar u leđa. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter