Tamara Obrovac osvaja Kinu

Tamara Obrovac (Mare MILIN)
Tamara Obrovac (Mare MILIN)

Promotivni album pjevačice, flautistice, skladateljice i autorice tekstova Tamare Obrovac razgrabljen je u Pekingu, domaćinu Foruma o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe, koji se održao u sklopu inicijative Kina+16.

Suradnja s Kinom

Na tom su se skupu susreli profesionalci i umjetnici iz različitih područja (vizualna umjetnost, kazalište, glazba, dječja kazališta i ples), a putovanju u Kinu prethodio je sastanak ministra Zlatka Hasanbegovića sa zamjenikom kineskog ministra kulture Dongom Weijem koji je u Hrvatskoj boravio sredinom travnja kada je potpisan i Program suradnje u području kulture između Hrvatske i Kine za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

- Kinezima ćemo u prvom redu ponuditi Tamaru Obrovac u suradnji s ansamblom Transhistria. Njezini CD-ovi koje smo ovdje donijeli su doslovno 'planuli', naglasio je tada Josip Nalis, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, koju je Ministarstvo kulture imenovalo za sastavljanje glazbene ponude kineskim profesionalcima koji su zatim, po planu, početkom ovog mjeseca, došli u Zagreb.

Pred oko 30-ak profesionalaca iz Kineske udruge za izvedbene umjetnosti, Tamara Obrovac je sa svojim sastavom održala 7. srpnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt uspješan promotivni koncert.

Ona nam jučer pojašnjava da je njen prezentacijski CD pobudio veliki interes kineskih organizatora zato što Kineze zanima kombinacija etničke, jazz i originalno komponirane glazbe, a što upravo definira njen izričaj.

- To su mi potvrdili i članovi kineske delegacije nakon ovog zadnjeg koncerta u Zagrebu, kaže Tamara.

Njeni kontakti s Kinom traju već otprilike dvije godine, tijekom kojih postoji interes s njihove strane koji do sada još nije konkretiziran, a nada se da će nastup pred kineskom delegacijom, kao i nedavno potpisan međudržavni sporazum o kulturnoj suradnji pridonijeti konkretnoj realizaciji.

Veliko tržište

- Naravno da bi bio velik uspjeh ući na tako veliko tržište, a sudeći prema reakcijama kineskih predstavnika, za to postoje realne šanse. Sada se konkretno radi na prijavi programa za kulturnu sezonu u idućoj godini. Kinezi su vrlo temeljiti. Sad su započeli konkretniji dogovori o koncertnoj turneji u Kini iduće godine, a pretpostavljam da će ta turneja otvoriti i druga vrata, vezana uz moje albume i eventualnu primijenjenu glazbu za kazalište i slično. Koliko čujem od naših organizatora koji su već radili s Kinezima, njih zanima dugoročna suradnja, kaže Tamara.

Josip Nalis, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb u svibnju je kazao da su Kinezi bili iznimno jasni s uputama i zahtjevima.

- Jako se vežu uz jazz i etno, odnosno fuzije narodne glazbe s mainstreamom koji jako vole. To je nešto naše domaće i mislim da to moraju čuti. Uvrstili smo i nešto klasike, a čut će i materijale Matije Dedića. No, mislim da će Tamara Obrovac koja se u sekundi može spojiti u improvizaciji s nekim lokalnim glazbenikom na tradicionalnom instrumentu biti pun pogodak, kazao je tada ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter