Tamara Obrovac napunila malu scenu INK-a


I pored, za ova olovna ekonomska vremena, bezobrazno visoke cijene ulaznice od 150 kuna (300 kuna za par), koja je odbila i poneke obožavatelje koji godinama vjerno pohode njene tradicionalne koncerte za Valentinovo u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, večeras su Tamara Obrovac i njen Transhistria ensemble napunili malu scenu INK-a, a 200-tinjak posjetitelja velikim je pljeskom i bisom ispratilo gotovo jednoipolsatno koncertno predstavljanje novog albuma "Canto amoroso".

Pretežito sjetan album, čiji se izlazak očekuje tijekom ove godine, repertoarski je odgovarao intimističkoj i akustički zahvalnoj maloj kazališnoj sceni. Koncert je bio audio i video sniman, a Tamara je nastupila sa svojim kolegama iz originalne postave Transhistria ensemblea - Urošem Rakovcem (gitara, mandola), Faustom Beccalossijem na harmonici, Žigom Golobom na kontrabasu te Krunoslavom Levačićem za bubnjevima.

Kao i prije deset dana na koncertu u Umagu, u ovom melankoličnom, ali ne i nestrastvenom jazz putovanju Istrom i Mediteranom, Tamara i bend otpjevali su i suptilno odsvirali deset skladbi, od naslovne "Canto amoroso" na istrovenetskom dijalektu do pjesme "Se me ra morta privari" (Ako me smrt prevari), koja je otpjevana na neobičnom i zanimljivom žejanskom ili vlaškom (istrorumunjskom) dijalektu.

U red vedrijih, dinamičnijih spadaju skladbe "Farabuti-Verudexi barakeri" (... sada gospoda, nikada proleteri...), posvećena dečkima sa Stoje i Verude (gdje je Tamara odrasla), zatim "Tango Istrando" te "Kažeta" koju je Tamara posvetila svom ocu, slikaru Ivanu Obrovcu, koji je bio u publici.

Za tu je pjesmu Tamara otkrila publici da ga je očeva mama (njena pokojna baka) Ulika kao malenog dječaka u Salambatima pred zoru vodila sa sobom na izlazak sunca, posjevši ga na kažetu.

Koncert je otvorila sjetnom dionicom na flauti u iznimno sugestivnoj pjesmi "Tomizziana"; milozvučna je bila "Carissa" sa sjajnim gitarističkim uvodom Uroša Rakovca, a pjesmu je napisala Loredana Bogliun.

Dok je početak koncerta obilježila lijepa ljubavna pjesma "Bez tebe", na bisu su Tamara i bend taj sjetan krug pun čežnje zaokružili jednom od ljepših njenih ljubavnih pjesama "Sama". (Zoran ANGELESKI, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter