Tamara Obrovac na Kaštelu promovirala novi album


Uz pad temperature i neugodan vjetar koji je vitlao note, ali i prouzročio tehničke probleme na mikrofonu, time i ozvučenju njena glasa, Tamara Obrovac je sa svojim Transhistria Ensembleom promovirala sinoć pred 200-tinjak posjetitelja na pulskom Kaštelu novi album "Canto amoroso". U tim otežanim uvjetima koji više ometaju jazz nego rock izvođače, atmosfera je bila ipak na nešto nižoj razini. Interpretacija je bila korektna, a jednoipolsatan nastup zaključen je u bisu izvedbom pjesme "Sama, bez tebe".

Pored Tamarine nesputane duhovitosti kojima je u pauzama nasmijavala svoje poklonike, vrijedi posebno izdvojiti Uroša Rakovca koji je i ovoga puta na gitari i mandoli bio na visokoj profesionalnoj razini, uz izvođačku suptilnost koja je posve ignorirala i nadišla nezavidne meteo uvjete. Na harmonici je bio Fausto Beccalossi, za bubnjevima Krunoslav Levačić (koji je mogao biti bolje ozvučen), dok je ovoga puta Žigu Goloba na kontrabasu, i to suverenom izvedbom, zamijenio Zvonimir Šestak.

Lijepo je zvučala istoimena naslovna "Ljubavna pjesma" na istromletačkom dijalektu, a gotovo sve izvedbe imale su i fine improvizirane digresije, poput sugestivne Uroševe gitarske dionice za izvedbe pjesme "Se me ra morta privari" ("Ako me smrt prevari"), koju je na istrorumunjskom (žejanskom i vlaškom) dijalektu napisala pjesnikinja Silvana Brkarić-Krculić.

Pored dviju univerzalnih ljubavnih pjesama (uvodna "Bez tebe" i završna "Sama, bez tebe"), Tamara je na ovom glazbenom putovanju Istrom i Mediteranom otpjevala i svoje Verudeže ("Farabuti"), i baku Uliku koja je u Smoljancima vodila Tamarinog oca na svitanja ("Kažeta"), i čežnju za domom ("IstrArmenia", tekst Karena Asatriana), otpjevavši ju na armenskom jeziku.

Na istriotskom je oživljena "Carisa", pjesma Loredane Bogliun, a zbog vjetra citirat ćemo dio ove pjesme koju je na Tamarinim web stranicama na hrvatski preveo akademik Tonko Maroević - "in t'al vento ch'a strenzo soun par al Pian se specia ∫uvena la forsa della meia Dignan" ("u vjetru što nasrće na zaravan mlada se zrcali snaga mojeg Vodnjana").

Jedinstvena pjevačica, flautistica i skladateljica sa svojim je sastavom jučer gotovo po redoslijedu studijskog zapisa predstavila novi album "Canto amoroso", koji je prvi put promovirala prije tri mjeseca u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog i kojim se, poslije albuma "Daleko je" i još nekoliko albuma koje je u međuvremenu snimila u različitim elektro/ funk/kvartet kombinacijama, vratila originalnom zvuku Transhistria Ensemblea. (Zoran ANGELESKI, Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter