Tamara Obrovac i Matija Dedic otvorili Jazz is back!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provjerenom formulom hrvatskog porijekla poceo je 14. festival Jazz is back! BP: Balwan City sinoc je vibrirao pod intimnim glazbenim spektaklom Tamare Obrovac i Matije Dedic tria koji Grožnjan uvijek ponovno spaja, sudeci prema rijecima Nenada Frangeša, ravnatelja festivala.

U svirci koja je trajala gotovo do ponoci, prepuna terasa Balwan Cityja uživala je u išcekivanju: presudno je bilo ono što se nije culo, odsviralo, moment "fali mi", ali kao što se Tamara izjasnila kasnije, "dobroj glazbi treba iznenadenje i promjena, život se sastoji od lijepog i ružnog i sve trebaš da bi osjetio snagu jednog ili drugog".

Emotivna komunikacija izmedu Tamare i Dedica na klaviru te majstorski naštimanog bubnjara Krunoslava Levacica i mladog kontrabasista Zvonimira Šestaka ocaravajuce je tekla. "Nakon ovakvog koncerta tjedan dana mogu biti sretan", rekao je kasnije Zvonimir, trenutno najbolji kontrabasist u Hrvatskoj koji je bez greške zamijenio Žigu Goloba, originalnog clana nekadašnje postave, i nastupat ce s njima na još nekoliko koncerata.

Nastup su poceli pjesmom "Divojka" naznacivši da ce vecina skladbi potjecati s albuma "Ulika" objavljenog 1998. godine (u planu je novi CD, kaže Dedic), a minute prije pauze osvojio je Levacic svojim dugim solom.

Nekoliko puta uživljeni glazbenici izašli su iz intimnog instrumentalnog dijaloga i prešli jaz prema gledateljima nespremnima za pravi jazz. U red price, pjesme, šetnje i instrumentalnih apstrakcija ubacivala se i prica, nešto kraca nego inace.

Iako se u pocetku brojna publika lagano osipala, na licima publike u prvim redovima bdio je osmijeh i tijekom koncerta sigurno nisu osjecali mirise cevapa i lagani žamor u pozadini koji znace da "Jazz is back! BP" daruje sebe i široj publici.

Pjevacica Afiona i nekadašnja voditeljica Lezbora u Grožnjanu


Najvjerniji fanovi, nastavljaci koncerta nakon koncerta, bili su mladi polaznici medunarodnog Etno kampa koji vodi Hrvoje Skrobe zajedno s vokalisticom etno sastava Afiona, Lidijom Dokuzovic. "Lokalci nas vole i ostvarujemo jednu finu simbiozu s gradom", kaže Lidija.

Naime, polaznici kampa mahom sviraju i pjevaju na razlicitim lokacijama u gradu te nije rijetkost cuti Švedanina kako, primjerice, pjeva makedonske narodne pjesme. Kamp traje do 17. srpnja kad ce se održati veliki zajednicki koncert. Lidijini koncerti s Afionom zasad miruju, a vodenje Lezbora prepustila je drugima jer planira preseljenje u Švedsku.


Podijeli: Facebook Twiter