Tamara Jurkić Sviben nastupila u Bonnu

Tamara Jurkić Sviben
Tamara Jurkić Sviben

Hrvatska pijanistica Tamara Jurkić Sviben, održala je u subotu 21. rujna u Bonnu koncert s djelima hrvatskih skladatelja. Na koncertu, koji je realiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, predstavljena su djela hrvatske glazbene baštine od 18. do 20. stoljeća skladatelja Toma Restija, Anonymusa s otoka Krka, Dore Pejačević, Jurja Stahuljka, Borisa Papandopula, Ivane Lang i Božidara Kunca.

Pijanistica Jurkić Sviben posebnu pažnju posvećuje istraživanju, proučavanju i promicanju hrvatske glazbe u domovini i inozemstvu, te je s tom svrhom osnovala i Udrugu za proučavanje i promicanje kulturne baštine "Tamar".

Briga za hrvatsku glazbenu baštinu, osim samog izvođenja, sastoji se i od pronalaženja, objavljivanja nota i tonskih snimanja djela hrvatskih skladatelja, koja su do sada objavljenja na tri nosača zvuka u izdanju Croatia Recordsa.

Odlično posjećenom koncertu u Bonnu prethodila je glazbena radionica s mladim glazbenicima, većinom hrvatskog podrijetla, koji su s posebnim interesom pripremili djela hrvatskih skladatelja - Ivanke Kordić, Vatroslava Lisinskog i Ive Lhotka-Kalinskog.

Rezultate s održane glazbene radionice, mladi glazbenici su predstavili gostujući na koncertu hrvatske umjetnice.

Ovakva suradnja hrvatskih umjetnika s hrvatskim učenicima u inozemstvu, jedan je u nizu događaja koje inicira i podupire Deutsche-Kroatische Geselschaft Bonn u svrhu predstavljanja hrvatske kulture njemačkoj publici. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter