Tamara Ecclestone protiv gušcje paštete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne noseci ništa osim narukvice, s dva pacica, pokraj natpisa "Gola istina: foie gras je patnja u konzervi", nasljednica šefa Formule 1 Tamara Ecclestone zvijezda je najnovijeg plakata za People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), a koji za Hrvatsku preuzimaju Prijatelji životinja.

Plakat je snimio cijenjeni fotograf Karl Grant. U ekskluzivnom intervjuu za PETA-u Tamara objašnjava golemu kolicinu patnje koja ide uz svaki komadic ove okrutne "delicije".

Tamara kaže: "Da bi se proizveo foie gras, patke i guske prisilno se hrani tako da se metalne cijevi uguraju niz njihove vratove. Kukuruzna kaša pumpa se u njihove želuce, dva ili tri puta dnevno, svakoga dana i tako tjednima... Cijevi im ponekad probiju grla, uzrokujuci teške ozljede koje im pijenje cine bolnim ili cak nemogucim".

Foie gras je gušcja i pacja pašteta koja se dobiva tako što se nakon cetiri tjedna šopanja gusaka i patki njihova jetra povecaju na 6 do 12 puta normalne velicine. Ona izgledaju kao blijeda, napuhana smjesa velicine dinje, a ne kao malen, cvrst i zdrav organ. Tada se guske i patke kolju, a u daljnju obradu i, u konacnici, ljudsku konzumaciju, puštaju se bolesni organi tih izmucenih životinja.

Prisilno hranjenje, odnosno proizvodnja foie gras, je toliko okrutno da je zabranjeno u 16 zemalja pa tako i u Hrvatskoj. Medutim, još uvijek je zakonom dopušteno prodavati tako dobivenu paštetu kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe. Medu onima koji su progovorili protiv foie gras su Sir Roger Moore, papa Benedikt XVI. i britanski princ Charles, koji je zabranio foie gras na kraljevskom jelovniku.

Plakati s Tamarom Ecclestone pojavit ce se u Hrvatskoj tijekom ovog mjeseca, a Prijatelji životinja ovom kampanjom traže zakonsku zabranu prodaje foie gras i apeliraju na restorane i trgovine da gušcju i pacju paštetu odmah izostave iz svoje ponude.

Za više informacija posjetite www.prijatelji-zivotinja.hr i www.PETA.org.uk.


Podijeli: Facebook Twiter