Tamara, Dina i publike puna Špina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije toliko razlicite, a opet toliko slicne veceri, s radošcu muziciranja kao zajednickim nazivnikom, kao šifrom koja otkljucava srca publike, ponudila je minulog vikenda Labin Jazz Republika. Etablirani istarski dragulj Tamara Obrovac povela nas je s Matijom Dedicem i ekipom na svoje ludo glazbeno putovanje u petak, a preksinoc je pricu na intimnoj pozornici Kod Špine zakljucila nova snaga, 19-godišnja Labinjanka Dina Rizvic s Big Bandom Požega, na domacem terenu potvrdivši u branši vec opjevanu nevjerojatnu glazbenu zrelost.

To je klasican primjer igranja na sigurno s odabirom izvodaca: trodnevna Labin Jazz Republika naišla je na odlican odaziv publike, stari grad je barem na tren živnuo za ljetnih veceri.

Svatko tko želi upoznati Istru morao bi, barem ako potpisnika pitate, osim labinskog rudnika recimo, posjetiti i - koncert Tamare Obrovac kvarteta. To je obavezna lektira za zaljubljenike u Poluotok, koji to nisu samo zbog pršuta i vina. I ulika, cujem kako zajedljivo dodajete.

Tamara je svojoj vjecitoj inspiraciji, noni Uliki, još za njenog života, prije 15 godina, posvetila istoimeni CD, spajajuci istarski duh glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izricajem. Ljetos je, pak, s istim glazbenicima interpretacijski osvježila pjesme s tog albuma pa nam sada servira tu "Šenicu" i "Lozu" umjetnicki dozrele. I obara nas iz udobne sjedalice, ostavlja nas "Prez besid" s istoimenom skladbom koja fino zrcali svu, pljeskom nagradenu, virtuoznost, improvizaciju, bezgranicno slobodu koju si medusobno daju glazbenici.



S glazbom je, takoder slijedeci svoje snove poput njene iskusnije kolegice, srasla i Dina Rizvic, polaznica prestižne glazbene akademije Berklee College u Bostonu. Ova multiinstrumentalistica (gitara, klavir, marimba, udaraljke...) iza sebe vec ima brojne uspješne nastupe na natjecanjima i festivalima, a u jazz vode povukao ju je, kako sama veli, pokojni Boško Petrovic.

Profesori Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana, u kojoj je Dina ucila muzicku abecedu mogli su biti ponosni. O njenim roditeljima Jagodi i Samiru, domacinima veselim Slavoncima, koji su u Labin stigli oldtimer autobusom nalik onom iz kultnog filma "K'o to tamo peva", da i ne govorimo. (Napisao i snimio Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter