Talijanskoj Crkvi porez na komercijalne nekretnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski premijer Mario Monti najavio je da ce parlamentu predložiti oporezivanje crkvenih nekretnina korištenih u komercijalne svrhe, u cemu ga podržava vecina Talijana, pišu u petak tamošnji mediji.

U pismu potpredsjedniku Europske komisije Joaquinu Alumuniji Monti navodi da ce parlamentu uputiti dopunu zakona da bi se to pitanje konacno rašcistilo, objavio je njegov ured.

Europska komisija otvorila je istragu o zaradi koju Crkva u Italiji ostvaruje upravljajuci impresivnom imovinom nekretnina, što ukljucuje škole i sveucilišta, bolnice, domove umirovljenika, hotele i restorane.

Prema procjenama Katolicka crkva posjeduje najmanje 100.000 zgrada vrijednih devet milijardi eura.

Konkordat (medunarodni ugovor izmedu Svete Stolice i suverene države) sklopljen izmedu Italije i Svete Stolice 1929. godine, a izmijenjen 1984., priznaje kao posebnu društvenu vrijednost aktivnosti kojih svrha nije stjecanje zarade, a provode ih ustanove medu kojima je i Katolicka crkva.

Crkva placa porez na nekretnine koje se eksploatiraju iskljucivo u komercijalne svrhe, no problem je u zgradama u kojima se odvijaju aktivnosti oba tipa. Primjerice, hotel tik uz crkvu ne placa porez jer mu je crkva susjedna zgrada.

U pismu Almuniji Monti istice da se oslobadanje od placanja poreza na nekretnine Katolickoj crkvi odnosi samo na zgrade koje se bave iskljucivo nekomercijalnim aktivnostima.

Crkva ce uzeti u obzir rješenja, objavio je glasnogovornik Talijanske biskupske konferencije msgr. Domenico Pompili. On je ipak upozorio na društvenu vrijednost vrlo razgranatih aktivnosti koje ne donose dobit.

Ako su obrazovne, sanitarne aktivnosti i borba protiv siromaštva oslobodeni poreza, oni popunjavaju manjkavosti talijanskog društvenog sustava, smatraju biskupi.

U vrlo oštrom programu štednje što ga je donio krajem prosinca, predsjednik talijanske vlade nije predvidio nove poreze na crkvenu imovinu, no ankete pokazuju da takve mjere zahtijeva više od 80 posto Talijana.


Podijeli: Facebook Twiter