Talijansko zlato za Agrolagunino ulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre i županijskog odjela za poljoprivredu, dvadesetak istarskih proizvodaca maslinovog ulja predstavilo se minulog vikenda na 6. izložbi maslinovog ulja organizacije AIPO (Associazione Interregionale Prroduttori Olivicoli) održanoj u mjestu Castello di Duino.

AIPO okuplja maslinare i proizvodace maslinovog ulja s podrucja Lombardije, Veneta, Trentina i Furlanije, a sjedište ovog udruženja je u Veroni. Jedna od njegovih aktivnosti je i povezivanje s maslinarima i proizvodacima maslinovog ulja iz drugih država, pa je AIPO stoga bio partner u nekoliko medunarodnih projekata u kojima je i AZRRI sudjelovao, a suradnja se i nakon dovršetka tih projekata nastavila vec drugim sudjelovanjem istarskih maslinara na AIPO-ovoj središnjoj godišnjoj izložbi.

Uzorci maslinovog ulja iz Istre još su u lipnju dostavljeni radi analize i ocjenjivanja u sjedište AIPO-a u Veroni, a tri su istarska ulja u ovom ocjenjivanju prošla izuzetno dobro: porecka Agrolaguna osvojila je zlatnu medalju u kategoriji ekstradjevicanskog maslinovog ulja, dok su Viviana Antolovic i tvrtka Ipša za svoja ulja dobile diplomu "Gran Menzione" u kategoriji ekstradjevicanskih maslinovih ulja iz Hrvatske.

Na izložbi se predstavilo oko 150 proizvodaca maslinovog ulja sa sjevernojadranskog podrucja. U strucnom dijelu manifestacije direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj održao je predavanje o maslinarstvu u Istri i predstavio istarske proizvodace.


Podijeli: Facebook Twiter