Talijanskim zajednicama 1,5 milijuna eura

Predsjenici i predstavnici Zajednica Talijana
Predsjenici i predstavnici Zajednica Talijana

U sjedištu Zajednice Talijana u kaštelu Bembo u Balama sinoć je, u organizaciji izvršnog odbora Talijanske unije, održana sjednica svih predsjednika zajednica Talijana koje djeluju u Hrvatskoj i Sloveniji, predvođena predsjednikom tog tijela Maurizom Tremulom te domaćicom Rosannom Berne', predsjednicom zajednice Talijana Bale.

Sjednici su prisustvovali i ravnatelj Narodnog sveučilišta u Trstu Silvio Delbello te glavni direktor te institucije Alessandro Rossit, predsjednica skupštine Talijanske unije Floriana Bassanese Radin i direktorica administrativnih poslova Talijanske unije Orietta Marot.

Glavna točka bilo je predstavljanje ukupnog financijskog plana i programa Talijanske unije za 2013. godinu, koji će biti naknadno usvojen, a iznosit će oko 5,7 milijuna eura, od kojih najveći dio stiže iz Italije - 1,7 milijuna eura preko Narodnog sveučilišta u Trstu, a 3,5 milijuna direktno iz Ministarstva vanjskih poslova Italije. Iz hrvatskog proračuna odvaja se 120 tisuća eura preko Hrvatskog vijeća za nacionalne manjine, a Istarska županija će izdvojiti oko 39 tisuća, dok Slovenija izdvaja 43 tisuće eura.

Radu talijanskih zajednica namijenjeno je više od milijun i pol eura, što je otprilike sto tisuća eura više nego lani. Svota će biti raspodijeljena pojedinim zajednicama ovisno o broju članova, odnosno njihovim potrebama i prioritetima, te raznim kulturno-umjetničkim programa i promociju talijanskog jezika i kulture.

Gianclaudio Pellizzer, predsjednik Zajednice Talijana Rovinja je naglasio da se o jednom važnom problemu ne govori, a to je smanjenje broja pripadnika talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj što je pokazao posljednji popis stanovništava - s oko 20 tisuća, na oko 17 tisuća, što je više od 10 posto. Uz to, požalio se i na sporost realizacije pojedinih projekata, gdje je spomenuo ljetnu terasu rovinjske zajednice koja nije primjerena svim događanjima i gostima koje su ugostili.

Tremul se nije složio s Pellizzerom te je naglasio da je unatoč sporosti mnogo učinjeno i utrošeno naročito u posljednje dvije godine, u vrijeme trajanja novog mandata izvršnog odbora, i to gotovo 10 milijun eura, od kojih samo lani oko osam milijuna. Tremul je naglasio da će i rovinjska terasa te ostali projekti drugih zajednica doći na red, no da se trebaju poštivati zakonske procedure.

Na sjednici je Zelinda Štrkalj iz piranske Zajednice Talijana predstavila tijelo za savjetovanje vjernika čiji bi cilj bio rješavanje problema vezanih uz religiju, okupljalo bi i organiziralo grupe potpore, odnosno pomagalo u poteškoćama, a vjernici bi izmjenjivali iskustva. Bilo bi to savjetodavno tijelo koje bi djelovalo unutar zajednica, a za tu bi namjenu trebalo imenovati u skoroj budućnosti i odgovornu osobu. (Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter