Talijanski vinari saveznici u obrani istarskog terana?

Složni u obrani istarskog terana; Matošević, Benvenuti, Kozlović, Arman i Coronica (D. ŠIŠOVIĆ)
Složni u obrani istarskog terana; Matošević, Benvenuti, Kozlović, Arman i Coronica (D. ŠIŠOVIĆ)

Prošlo neko vrijeme otkako je udruga Vinistra službenim dopisom zatražila od Ministarstva poljoprivrede da sudskom tužbom protiv Europske komisije pokrene proces osporavanja slovenske zaštite naziva teran za vino od grožđa refošk sa slovenskog Krasa, kao jedini preostali legalni način zaštite i europske legalizacije istarskog terana, ali nikakvog odgovora još nema.

Iako se vjerojatno ova trenutačno "tehnička Vlada" ne bi mogla obvezati na takav jedan međudržavni pravni i pravosudni korak, istarskim je vinarima važno znati stav njihove Vlade, važno im je znati imaju li ikoga iza sebe tko ih podržava i tko nije od istarskog terana potpuno digao ruke.

Zato se, u vinariji Benvenuti u Kaldiru, kod predsjednika Vinistre Nikole Benvenutija, nedavno na neformalnom radnom dogovoru okupilo nekoliko istarskih vinara kojima je teran među važnijim proizvodima na njihovim vinskim listama, kako bi razmijenili informacije i mišljenja, i preispitali mogućnosti daljeg postupanja.

- Političari su imali sasvim dovoljno lufta da nešto učine, ali sad je jasno da više nema nikakvih šansi za dogovor sa Slovencima, rezimirao je Ivica Matošević dosadašnje aktivnosti hrvatske politike, a u tom sklopu i Ministarstva poljoprivrede, u rješavanju problema istarskog terana.

Istarski će vinari saveznike u rješavanju problema svog terana potražiti među talijanskim vinarima.

- U interesu nam je pronaći partnere u Italiji, pa neka onda oni motiviraju svoje vlasti da obrane njihov interes naspram Slovenaca, a jedna od mogućnosti je da mi zajedno s Talijanima podignemo zajedničku tužbu protiv Slovenaca, rezimirao je Ivica Matošević.

Dogovoreno je da se hitno krene razgovarati s talijanskim vinarima i s njihovim formalnim udrugama, pa ukoliko se zajednička platforma bude mogla izdefinirati, uslijedit će i njena formalizacija, kroz formalna tijela udruge Vinistra s istarske strane; slično kao što je prije nekoliko godina potpisan sporazum s koparskim vinarima o zajedničkom zahtjevu za korištenje atributa "istarska" na bocama malvazije s obje strane granice. (D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter