Talijanski tisak osuđuje "glup potez" Berlusconija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi važniji talijanski listovi u nedjelju na svojim naslovnicama ističu da dijele mišljenje premijera Enrica Lette koji je jučerašnju odluku čelnika talijanskog desnog centra Silvija Berlusconija o povlačenju njegovih ministara iz vladajuće koalicije nazvao "glupim potezom", čime je praktički srušena Lettina vlada, a trećem po veličini europskom gospodarstvu prijeti kaos.

Kolumnisti ne nalaze izliku za Cavalierea koji zemlju ponovno vodi u političku krizu u iznimno osjetljivom vremenu za Italiju. "Osuđenik potapa Italiju", piše na naslovnici Il Fatto Quotidiana, lista talijanske ljevice koji je uvijek vrlo kritičan prema Berlusconiju.

"Il Cavaliere mijenja igru" piše La Repubblica, a Corriere della Sera kritizira Berlusconija koji izaziva krizu. "Umjereni, gdje ste?", pita se kolumnist velikoga milanskog lista, ocjenjujući da se bi kriza, koju uspoređuje sa skokom u prazno, ako se produbi mogla dovesti do daljnjeg pogoršanja ekonomskog stanja te do još težeg suočavanja s reformama.

La Stampa (desni centar), poput poslovnoga lista Il Sole 24 Ore, u naslovima ističe glupost Cavaliereova poteza. Glavni urednik La Stampe poručuje političarima: "A sad je dosta, mislite na zemlju!"

Čelnik talijanskog desnog centra Silvio Berlusconi u subotu navečer povukao je svoje ministre iz vladajuće koalicije, praktički oborivši vladu premijera Enrica Lette. Do te objave, koja će vjerojatno voditi ili novim izborima ili formiranju nove koalicije, došlo je dan nakon što je Letta zatražio od Berlusconijeve stranke da ga podrži u glasovanju o povjerenju u parlamentu nakon tjedana napetosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter