Talijanski swing s granice i engleski dixie

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi dan 5. Last Minute Open Jazz Festivala otvorio je nominalno nazvani swing orkestar, koji predvodi gitarist Alen Malusá iz Udina. Osnivac brojnih bendova, u kojime je zbog blizine granice sa Slovenijom izvodio i trendovsku world glazbu inspiriranu balkanskim folklorom, pri cemu je posezao i za slavenskim jezicnim izrazima, u Balama se pojavio sa svojom novijom postavom Mocambu Swing Quartetom.

Nastavši na razmedu Venecije, Trsta, Pordenonea i Udina, petorica jazzera s dugim glazbenim iskustvom spojila su jazz, swing i etno. U pravoj kabaretskoj maniri izvode i zabavljaju se razlicitim glazbenim stilovima i dosjetkama.

Akademski obrazovani glazbenici i dalje su kontaminirani etno utjecajem zemalja na istocnoj granici, ali ga sada utapaju u humorni talijanski swing i kabaretski nastup, što je i utjecaj njihovog cestog nastupanja po teatrima. Uz osnivaca Alena Malusá na gitari, u Balama su nastupili pjevac i gitarist Matteo Sgobino, Francesco Socal na klarinetu, Flavio Davanzo na trubi i Alessandro Turchet na kontrabasu.

Pravo iznenadenje za publiku, koja je opet napunila Trg Tomasa Bemba, bio je nastup londonskog benda Dixy Tricklers. Rijec je o bendu koji stalno nastupa u poznatom londonskom hotelu Waldorf Astoria. Zahvaljujuci suradnji organizatora baljanskog koncerta s Cambridge Jazz Festivalom, uspjeli su dobiti londonska jazzere za pravi last minute nastup u Balama.

Kako i proizlazi iz imena, rijec je o pravom dixieland ansamblu. Dixy Trickels je jadan od najpoznatijih eksponenata zvuka New Orleansa i trad jazza u Engleskoj.

Ima cak 12 sviraca, koji se izmjenjuju ili nastupaju zajedno na velikim koncertima. U Balama su nastupili u kvintetu, pa su jazz dixie zvuk docarali Dom James na klarinetu, Will Rixon na trubi, Ben Barritt na saksofonu, Dan Farrant na basu i Daoud Merchant na bubnjevima.


Podijeli: Facebook Twiter