Talijanski sindikati štrajkaju zbog Montijevih rezova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva najveća talijanska sindikata u petak su organizirala prosvjednu povorku kroz Rim zbog rezova premijera Marija Montija u javnoj potrošnji. U zemlji raste protivljenje politici štednje koja bi Italiju trebala izvući gospodarske krize.

Štrajk je organiziran nakon što su se u Ateni i Madridu sukobili prosvjednici i policija, a paralelan je s radničkim nemirima u tvornici čelika ILVA na jugu Italije.

"Ovdje smo da bismo prosvjedovali protiv Montijeve politike jer je do sada samo učinila da najslabiji plaćaju", rekao je sindikalist Pio Zappaterreno članovima sindikata CGIL u središtu Rima.

Sveučilišni profesori, zaposlenici u javnom sektoru i djelatnici zdravstvenih službi u sindikatima CGIL i UIL trebaju obustaviti rad u znak potpore skupu kod Koloseja. Obustavi rada pridružuju se i djelatnici čistoće.

Rezovi potrošnje uvedeni su nakon nepopularnih mjera štednje i reforme sustava zapošljavanja i otpuštanja, što je izazvalo oštro protivljenje i prosvjede sindikata ranije ove godine.

"Izgladni zvijer, oslabi je, učini je neučinkovitom, potkopaj njen potencijal, prekini njenu misiju, to su načela koja stoje iza politike vlade prema javnoj upravi", napisali su čelnici CGIL-a u pismu u kojem objašnjavaju razloge prosvjeda.

Mjere štednje pogodile su potrošnju domaćinstava i produbile talijansku recesiju. Nezaposlenost u Italiji je u srpnju narasla na 10,7 posto, što je najviše od 2004. godine.

Od kolovoza su bijes zbog tih mjera i gubitak radnih mjesta doveli do više sporova o radnim pravima, uključujući i one u čeličani ILVA u Tarantu i ljevaonici aluminija na Sardiniji.

Iako je Monti najpopularniji političar Italije, njegova izjava od četvrtka da je spreman ostati još jedan mandat ako se na izborima idućeg proljeća ne pojavi jasan politički pobjednik izazvala je zborne pritužbe oporbenih stranaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter