Talijanski "sapori" sljubljeni s tartufom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gala vecera u organizaciji Odjela za turizam Istarske županije, kao hommage istarskom tartufu, održana je u ponedjeljak navecer u klupskoj kuci pored novog golf igrališta hotela Kempinski Adriatic u Crvenom Vrhu. Glavni protagonisti šestog izdanja ovog kulinarskog showa bili su renomirani kuhari iz talijanske regije Campania, tocnije šefovi šest restorana, od kojih polovica imaju po tri zvjezdice prestižnog Michelinovog vodica, što je najviša ocjena, a ostali po jednu. Skupocjena gljiva bila je zajednicki sastojak svih jela.



"Cilj vecere bio je pokazati da se istarski tartuf može savršeno sljubiti sa svim autohtonim kuhinjama, u ovom slucaju regije Campania s kojom imamo odlicne prijateljske odnose. Mnoge su poveznice izmedu nje i Istre - obje su sun & beach turisticke destinacije, bogate plodovima zemlje i mora. Njihovi kuhari puni su strasti u svom radu i žele napredovati, poput istarskih ugostitelja i hotelijera. Cak devet Michelinovih zvjezdica okupili smo na ovoj veceri te jednog od najpoznatijih kuhara Campanije - Olivera Glowiga iz restorana Olivo u luksuznom hotelu Capri Palace. Desert je djelo Nina di Costanza, koji spada u grupu najboljih talijanskih slasticara", objasnio je procelnik odjela za turizam Denis Ivoševic.



Uz spomenute, u kuhinji su radili vrhunski kuhari Antonino Cannavacciuolo iz hotela Villa Crespi i šefovi restorana Torre del Saracino, Palazzo Petrucci i Marenna' Gennaro Esposito, Lino Scarallo i Paolo Barrale. Prvo jelo bila je krema od kestena sa svježim sirom burrataom, žutanjkom mariniranim pjenušcem i tartufom. Uslijedio je krumpir s naribanom srži, špinatom i giffoni lješnjakom, zatim tortelli sa skutom, parmezanom i mlijecnom pjenom, te rižot s tartufom. Kao glavno jelo poslužen je capicollo hladni narezak s umakom od rajcica i hrskavim brokolima, dok je desert, nazvan Jesenji sklad, napravljen od bijelog tartufa spojenog s kestenom, jabukom Anurka i cokoladom.

Uz svaki slijed nudena su vina i pjenušci talijanskog branda "I vini dei feudi di San Gregorio" pod budnim okom sommeliera Sandija Parisa.


Podijeli: Facebook Twiter