Talijanski ribar krijumčario pola tone školjki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski državljanin Matteo di Tullo smješten je u riječki zatvor pod sumnjom da je pokušao prokrijumčariti preko državne granice gotovo pola tona školjki, među kojima i 30 kilograma prstaca. Za Talijana iz Manfredonije, ribara po zanimanju, posebno je inkriminirajući bio prijevoz prstaca, jer je riječ o zaštićenoj vrsti, a trgovina njima i pokušaj prijevoza preko granice kazneno djelo, pa je osumnjičen i  kazneno prijavljen za "trgovanje zaštićenim prirodnim vrijednostima".

Di Tullo, za kojeg se u istražnim dokumentima navodi da je nezaposleni ribar, tereti se da je u mini hladnjači prevozio školjkaše zbog izvoza u Italiju, te da je znao da su prstaci strogo zaštićena vrsta. Procijenjeno je da je vrijednost samo 30 kilograma prstaca, što su mu oduzeti, oko 70 tisuća kuna.

Slučaj krijumčarenje školjki otkriven  je u četvrtak ujutro, oko 6 sati, na graničnom prijelazu Pasjak. Di Tulo je tada bio na izlasku iz Hrvatske, a pokazalo se da 57-godišnji državljanin Italije  u mini hladnjači prevozi različite školjke.

Pregledom je u fiatu doblo, u njegovom tovarnom prostoru, pronađeno ukupno 490 kilograma školjki. Radi se o  256 kilograma vongola, 79 kilograma kunjki, 72 kilograma rumenki i 53 kilograma prnjavica za koje nije posjedovao odgovarajuću dokumentaciju. Za Talijana je  posebno inkriminirajuće bilo to što je policija u vozilu pronašla i 30 kilograma prstaca, zaštićenih školjkaša, ukupno 1.390 komada. (F. VEŽNAVER)


Podijeli: Facebook Twiter