Talijanski nuklearni program stao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni termin "sindrom Nimby" skracenica je engleske recenice "Not in my back yard (Ne u mom dvorištu)". Kad zajednica mora izgraditi nešto od javne koristi, dogodi se da se svi slažu oko nužnosti, ali nitko nece preuzeti na sebe (u vlastitom okruženju) teret postrojenja.

Dogada se to, primjerice, s odlagalištima smeca, termoelektranama, velikim prometnicama i, normalno, s nuklearnim postrojenjima. Upravo se s tim sindromom danas suceljava talijanska vlada koja je 2008. donijela odluku o povratku proizvodnji nuklearne energije. Nema te regije u Italiji koja je, pred prizorom japanske katastrofe, spremna preuzeti na sebe odgovornost potpisivanja suglasnosti o smještaju nuklearke u vlastitom dvorištu.

Tu se desnica i ljevica, vladajuce stranke i stranke u opoziciji slažu i pred tim je bedemom talijanski nuklearni program stao. Naime, prvotni program vlade desnog centra predvidao je izgradnju 11 novih nuklearki. Talijanski premijer Silvio Berlusconi svojevremeno je najavljivao da bi izgradnja trebala poceti u 2014. i da bi se prvi kilovat trebao proizvoditi 2019.

Situacija u Japanu poremetila je planove i, kako sada stvari stoje, narocito zbog oštrog suprotstavljanja celnika svih regija, talijanski nuklearni plan doživjet ce znacajan vremenski pomak.


Podijeli: Facebook Twiter