Talijanski nazivi u Balama - zakoniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni suci utvrdili su da odluka Opcinskog vijeca Bala, kojom su još 1994. trgovi i ulice preimenovane u talijansko nazivlje, nije neustavna i protivna Zakonu o uporabi jezika i pisama nacionalnih manjina.

S devet glasova za i cetiri protiv sud je, naime, odbio prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke o preimenovanju trgova i ulica u Balama koji je prije osam godina podnijela Zajednica hrvatskih udruga u Istri, smatrajuci da je rijec o kršenju ustavne odredbe koja propisuje da je u Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinicno pismo.

No, sud je zakljucio da je osporena odluka donesena po Zakonu o lokalnoj samoupravi i upravi i statutu spomenute opcine te da nije protivna navedenoj ustavnoj odredbi i Zakonu o uporabi jezika i pisama nacionalnih manjina.

Tim je zakonom, naime, propisano da se u opcinama i gradovima, u kojima je u ravnopravnoj službenoj uporabi jezik i pismo nacionalne manjine, dvojezicno ili višejezicno ispisuju nazivi ulica i trgova, prometni znakovi, oznake u prometu te nazivi mjesta i geografskih lokaliteta.

Istim je zakonom odredeno da podrucja na kojima ce se ostvarivati ta prava svojim statutima propisuju opcine i gradovi.


Podijeli: Facebook Twiter