Talijanski nauticari vracaju se na sidrenje u maticne luke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 31. svibnja ove godine talijanski ce vlasnici plovila dužih od deset metara morati državi podmiriti novi, poseban porez, shodno dužini broda i pogona.

Najava paprenih pristojbi nagnala je mnoge talijanske i strane nauticare na bijeg iz talijanskih marina u potrazi za mjestom sidrenja na istocnoj obali Jadrana, od Slovenije i Hrvatske sve do Grcke.

Oni koji su napustili staro mjesto dvaput su izigrani jer je talijanska vlada popustila zahtjevima vlasnika marina i brodogradilišta te promijenila odredbe zakona pa je mjesecni porez na vez pretvoren u porez na posjed u trajanju od jedne godine.

Dakle, ma gdje bili usidreni, u Italiji ili inozemstvu, talijanski ce vlasnici plovila dužih od deset metara morati do 31. svibnja uplatiti državi porez na posjed brodice.

Uz to, talijanska je vlada iskljucila iz placanja poreza sve strane vlasnike koji mogu cuvati plovila u talijanskim marinama bez dodatnih financijskih opterecenja. Bijeg na istocnojadransku obalu nije im se isplatio pa valja ocekivati da ce se velik dio bjegunaca vratiti u domacu luku.

Vlada Marija Montija odlucila je smanjiti visinu poreza pa ce vlasnik jedrilice od deset do dvanaest metara dužine placati državi godišnje 400 eura umjesto ranije predvidenih 912,5 eura, za jedrilicu od 12 do 14 metara umjesto ranijih 1.460 eura placat ce 580 eura, od 14 do 17 metara 870 eura umjesto predvidenih 1.825 eura. Uz to, novi zakon donosi i dodatne olakšice shodno starosti jedrilice.

Kada su motorna plovila u pitanju, vlasnik jahte dužine od deset do dvanaest metara placat ce državi godišnje 800 eura, 1.160 eura za jahtu od 12 do 14 metara, 1.740 eura za jahtu od 14 do 17 metara, 2.600 eura za jahtu dužine od 17 do 20 metara... (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter