Talijanski Mittelfest posvećen hrvatskoj kulturi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski festival književnosti, glazbe i plesa Mittelfest ove je godine u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju posvećen hrvatskoj umjetnosti i kulturi, a otvorit će ga 12. srpnja drama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) predstavom "Michelangelo".

"Slijedeći funkciju promatrača kultura takozvane 'nove' Europe, Mittelfest i ove godine nastavlja s tradicionalnim otvaranjem prema umjetničkim svjetovima regije središnje Europe s posebnim naglaskom na Mađarsku i Hrvatsku, koja 1. srpnja službeno ulazi u članstvo Europske unije", kazao je na današnjem predstavljanju programa u HNK-u u Zagrebu generalni direktor Mittelfesta Antonio Devetag. "Otvarajući festival dramom velikog hrvatskog pisca u eklektičnoj autorskoj viziji Slovenca Pandura, Mittelfest odašilje poruku dobrodošlice Hrvatskoj", poručio je.

Program festivala, koji počinje izvedbom "Michelangela" u Teatro Nuovo Giovanni da Udine, obuhvaća još neka važna gostovanja hrvatskih umjetnika. Prvoga dana festivala nastupit će Zagrebački solisti koji će pod vodstvom Marca Coppeyja izvesti djela Vivaldija, Tartinija, Avisona i Mendelssohna. Na programu je i najnovija premijera Talijanske drame iz Rijeke "Kafka Project: Frontiere/Granice/Meje/Grens/Border", HNK u Zagrebu nastupit će i s baletnom predstavom "Varijacije u f.ado molu", a na programu je nastup gitarista Darka Jurkovića, majstora tehnike "two hand tapping", a festival će ugostiti i pjesnika Tonka Maroevića u razgovoru "Glazba iz dubina".

Intendantica zagrebačkog HNK Ana Lederer kazala je kako je iznimna čast nastupiti na svečanom otvaranju tako važnog festivala koji otvara prozor u srednjoeuropski prostor kulture, poručivši da je "ono što povezuje sve nas samo i jedino umjetnost".

Festival se održava do 20. srpnja u nekoliko gradova talijanske pokrajine Friuli-Venezia Giulia a ove godine donosi neuobičajeno velik broj premijera. Festival Mittelfest utemeljen je 1991. Do danas je prerastao u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija srednjoeuropske regije i priznato mjesto kulturne razmjene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter