Talijanski ministar: Anis Amri ubijen u Milanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka je odahnula pošto je iz Italije stigla informacija da je prvi osumnjičenik za napad na božićni sajam u Berlinu ubijen, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

"Ako se to pokaže točnim, ministarstvu je 'laknulo' što ta osoba više ne predstavlja opasnost", rekao je novinarima glasnogovornik Tobias Plate.

Dodao je da Berlin još nije primio službenu potvrdu iz Italije da je ubijeni u pucnjavi s talijanskim vlastima Anis Amri.

Anis Amri, Tunišanin osumnjičen za napad na berlinski božićni sajam, ubijen je u pucnjavi s policijom u Milanu, rekao je ministar unutarnjih poslova Marco Minniti.

Amrijev identitet potvrđen je bez ikakve sumnje, rekao je Minniti na tiskovnoj konferenciji u ministarstvu.

Osumnjičenik je zaustavljen u rutinskoj kontroli oko tri sata ujutro u sjevernom milanskom predgrađu Sesto San Giovanniju. Kada ga je policajac zatražio dokumente, bez oklijevanja izvadio je pištolj.

Policija je uzvratila i usmrtila ga, rekao je ministar. U obračunu je ranjen jedan policajac, ali je izvan životne opasnosti.

"Srećom, nije pogođen u vitalne organe", rekao je Minniti.

Anis Amri, star 24 godine, optužen je za smrt 12 ljudi u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu u ponedjeljak. Odgovornost za napad preuzela je tzv. Islamska država.

Talijanske vlasti kod njega su pronašle kartu za vlak od francuskog Chamberyja do Milana, kamo je stigao dva sata prije nego što je zaustavljen blizu kolodvora Sesto San Giovanni.

Njemačka ga je policija optužila za napad pošto je otkrila njegove otiske i dokumente u kamionu, blizu tijela poljskog vozača koji je ustrijeljen u glavu, i za njim raspisala tjeralicu i nagradu od 100 tisuća eura.

Amri je bio povezan s Italijom, gdje je proveo četiri godine u zatvoru. U zemlju je stigao kao izbjeglica 2011. godine. Na Siciliji je smješten u prihvatni centar za maloljetnike, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. Tijekom svog boravka u centru je počinio "različite zločine", uključujući i izazivanje požara u njemu, piše talijanska "La Stampa".

Optužen je kad je postao punoljetan, te je poslan u zatvor. Nakon što je odradio svoju kaznu su ga talijanske vlasti pokušale vratiti u Tunis, no zbog problema s tamošnjim vlastima Amriju je bilo omogućeno napustiti Italiju i otputovati na sjever, u Njemačku.

U Njemačkoj su berlinske vlasti već istraživale Amrija zbog sumnje o planiranju terorističkog napada. Imale su informacije o planovima provedbe pljački kako bi se osigurao novac za kupovinu oružja, vjerojatno za teroristički napad. Zbog toga je u Berlinu praćen između ožujka i rujna.

No jedino što su otkrili jest da je radio kao sitni prodavač droge u parku Goerlitzer koji je poznat po raspačavanju narkotika. Državni tužitelji tvrde da su poslali te informacije nadležnim vlastima, te je time završilo njegovo praćenje.

Amrijeva obitelj, koja je ostala u Tunisu, pozvala ga je da se preda i poručila mu da ih je obeščastio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter