Talijanski konzul Renato Cianfarani boravio u Puli

Polaganje vijenaca na Mornaričkom groblju (Snimio Andreas KANCELAR)
Polaganje vijenaca na Mornaričkom groblju (Snimio Andreas KANCELAR)

U povodu Dušnog dana u pulskoj katedrali tradicionalno je održana misa na talijanskom jeziku koju je predvodio Željko Staver, a prisustvovali su joj talijanski konzul u Rijeci Renato Cianfarani te predsjednik pulske Zajednice Talijana i dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin.

Pjevni dio mise odradilo je, također već tradicionalno, Kulturno-umjetničko društvo "Lino Mariani" iz pulske Zajednice Talijana. Riječ je o misi koja će se, kako je rečeno, nastaviti održavati sve dok bude pripadnika talijanske nacionalne manjine na ovim prostorima. Delegacija, kojoj se pridružio i talijanski zastupnik Furio Radin, je potom položila vijence na spomenike svim palim talijanskim borcima u Prvom i Drugom svjetskom ratu na Mornaričkom groblju, kao i na spomen obilježja talijanskih civila.

Konzul Cianfarani je pritom naglasio da on predstavlja Italiju koja je i u ovakvim prigodama pokazuje da ne zaboravlja svoje pokojne. Dogradonačelnik Fabrizio Radin također je istaknuo da se treba prisjetiti svih pokojnika te izdvojio da je na grobljima u Puli pokopano čak 60 tisuća što civilnih što vojnih pripadnika talijanske manjine.

Na Mornaričkom je groblju istaknuo i da se mora nastaviti rad na približavanju esula s Talijanima koji su ostali na ovim prostorima, kao i da se na spomen obilježje žrtvama Vargarole pored katedrale treba postaviti ploča s imenima barem za 64 žrtve koje su identificirane. Riječ je uglavnom o mladima ispod 18 godina, što bi trajno svjedočilo o nevinosti žrtava tog čina.

Delegacija je prije odlaska u Rijeku vijence položila i na gradskom groblju Monte Giro. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter