Talijanski i hrvatski umirovljenici dijele iste probleme

Sudionici međunarodne konferencija dviju zbratimljenih umirovljeničkih organizacija (P. GREGOROVIĆ)
Sudionici međunarodne konferencija dviju zbratimljenih umirovljeničkih organizacija (P. GREGOROVIĆ)

Jučer je u hotelu Nautica u Novigradu održana međunarodna konferencija dviju zbratimljenih umirovljeničkih organizacija: Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) i talijanskog Sindikata talijanskih umirovljenika (SPI CGIL). To je bio njihov peti susret u Istri.

Na konferenciji su predstavnici oba sindikata ukazivali da se nalaze pred jednakim izazovima i da dijele iste probleme, iako djeluju u dvije različite države.

Prvenstveno su istakli kako je sve više umirovljenika, jer se produžuje životni vijek, ali da se umirovljenicima ne daje prilika da utječu na mehanizme u društvu kako bi mogli imati kvalitetnije usluge svi umirovljenici.

Unatoč mnogim sličnostima, talijanski i hrvatski umirovljenici se po nečemu ipak razlikuju - po mirovinama. Rita Turati, iz venetskog SPI CGIL-a, kaže da je zbog krize stradalo mnogo radnih mjesta u njezinoj regiji, iako je to i dalje jedna od najrazvijenijih pokrajina u čitavoj Italiji.

Istakla je da je nakon krize glas radnika na izborima otišao u desno i da je to jedan od razloga zašto je na američkim predsjedničkim izborima pobijedio Trump. Rekla je da je zbog krize znatno povećan broj umirovljenika koji primaju manje od 1.000 eura mjesečno, a što u Italiji drže da je granica siromaštva. 

- Zbog tako malih mirovina i visokih troškova života čak se šest posto umirovljenika iz Veneta iselilo u zemlje gdje njihova talijanska penzija vrijedi više. Pritom je Portugal najpopularnija destinacija, ukazala je predstavnica venetskog Sindikata talijanskih umirovljenika i pozvala hrvatske umirovljenike da se godinama bore za svoja prava, te je podsjetila da se talijanski sindikat umirovljenika uspio izboriti za 14. penziju nakon dugo godina pregovaranja.

Zaključila je da se u Italiji sada bore da se smanji porezni teret na mirovine sa sadašnjih 20 posto. Pritom je spomenula primjer Velike Britanije i Njemačke gdje se plaća znatno manji porez na mirovine.

Vladimir Buršić, potpredsjednik SUH-a i koordinator SUH-a Istre, istaknuo je da su prosječne mirovine u Hrvatskoj oko 2.000 kuna, ali da nekoliko stotina tisuća umirovljenika ostvaruje mjesečnu mirovinu koja je manja od tog prosječnog iznosa. Založio se da se uvede minimalna i "socijalna" mirovina. 

Jasna A. Petrović, predsjednica SUH-a je u uvodnom djelu prikazala video snimak srpske televizije od 18. studenoga 1991. u kojem se vide Vukovarci kako izlaze iz skloništa te hodaju u koloni ulicama razrušenog grada. Pojasnila je talijanskim kolegama da je danas 25 obljetnica od tog tragičnog događaja i zatražila da se minutom šutnje oda počast stradalima u Domovinskom i u svim ratovima u prošlom stoljeću na ovom područjima. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter