Talijanski i austrijski ulagači kod Tara spremni ulagati u zonu zabave

Vodilo bi se računa o povijesnim mitovima i legendama
Vodilo bi se računa o povijesnim mitovima i legendama

Na području Općine Tar-Vabriga, točnije na potezu ispod naselja Frata prema Motodromu, na površini većoj od 376 tisuća četvornih metara u planu je izgradnja ogromnog tematskog zabavnog parka po uzoru na Gardaland. Prema dostupnim informacijama, jer projekt je još u povojima, ulagači su talijansko-austrijski investitori koji u zabavni park kane uložiti oko 240 milijuna eura. Na tom dijelu općine, kako doznajemo od načelnika Nivija Stojnića koji ističe da podržavaju taj projekt, u Prostornom planu je predviđena zona za zabavu, sport i rekreaciju. No, da bi se bilo što počelo raditi, potrebno je napraviti urbanistički plan uređenja.

Strateški investicijski projekt Vlade

Na jednoj od posljednjih sjednica vlade Tihomira Oreškovića projekt ovog tematskog parka uvršten je na listu strateških investicijskih projekata vlade RH. Projekt je u Taru predstavljen krajem srpnja ove godine, uz nazočnost tadašnjeg ministra turizma Antuna Klimana. Brojke su impozantne, a talijansko - austrijski ulagači tijekom prezentacije su prikazali pogodnosti Istre u širem srednjoeuropskom okruženju uz predviđanja, odnosno procjena da će godišnje park posjetiti više od 1,8 milijuna posjetitelja, odnosno pet tisuća na dan.

Voditeljica projekta iz porečke tvrtke Marcus Alexander, Mirjana Burilo Šimegi, rekla nam je da je uvrštenje na listu strateških projekata Vlade RH bitan korak kojeg ulagači doživljavaju kao važna garancija države, s obzirom na količinu novca koji se namjerava ulagati. Voditeljica projekta drži da promjena Vlade neće utjecati na daljnji hod a sad se konkretno radi na sastavljanju radne skupine predstavnika resornih ministarstava, Agencije za investicije i konkurentnost, jedinica lokalne samouprave (Županija i Općina) i investitora. Voditelj radne skupine je predstavnik Agencije Jurica Mateša koji će s članovima obaviti procjenu projekta, sastaviti hodogram kako bi se projekt izgradnje tematskog parka našao na stolu Vlade.

Park na temu povijesnih likova Istre

Naime, Vlada je ta koja će na kraju odlučiti o proglašenju parka kao strateškog projekta RH.

- Trenutno nemam previše informacija o projektu, niti sam imao prilike upoznati investitore. Poznato mi je da je ideja o tematskom parku krenula prije 11 godina, onda je sve stalo i pokrenulo se sve opet prije dvije godine. Talijanski investitori već su ulagali kod nas. Koliko znam, gradili su stanove za prodaju u susjednom mjestu, Gedićima, a sada su zainteresirani za ovo područje na kojem još pregovaraju s privatnicima o kupnji zemljišta. Očekujemo da će projekt detaljno predstaviti vijećnicima, a zatim poslati i pismo namjere općini, da bi se moglo krenuti u izradu urbanističkog plan uređenja te zone. UPU će točno definirati kako će sve izgledati, zajedno s cestama i ostalom komunalnom infrastrukturom koju u cijelosti treba izgraditi, kazao nam je načelnik Stojnić.

Veli da su mu predstavnici investitora rekli da će se tematski park držati povijesnih likova Istre, poput Velog Jože, dinosaura, vampira iz Kringe i drugih. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter