Talijanski generalni konzul u hrvatskoj posjetio Pulu

Talijanski generalni konzul u Hrvatskoj Renato Cianfarani u Istarskoj županiji (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Talijanski generalni konzul u Hrvatskoj Renato Cianfarani u Istarskoj županiji (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Talijanski generalni konzul u Hrvatskoj Renato Cianfarani danas je u sjedištu Istarske županije sa zamjenicom župana Vivianom Benussi i Orianom Otočanom, županijskim pročelnikom za međunarodnu suradnju i europske integracije, razgovarao o suradnji Istre i talijanskih partnera na europskim projektima.

Dožupanica Benussi podsjetila je da Istarska županija vrlo uspješno surađuje s mnogim talijanskim regijama te izrazila zahvalnost i nadu da će se suradnja, posebno s Venetom, i dalje nastaviti. Posebno je izdvojila program S.I.M.P.L.E., koji bi još više trebao doprinijeti razvoju dvojezičnosti u Istri.

Konzul Cianfarani ocijenio je odnose Istre i Italije vrlo bliskima i jako dobrima. Prenio je podršku talijanske vlade te izrazio nadu da će suradnja Istre s talijanskim regijama biti još veća, posebno stoga što će Istri ulaskom u Europsku uniju na raspolaganju biti još više sredstava iz različitih europskih izvora.

Prema riječima Otočana, Istarska županija dosad je sudjelovala u 200-tinjak projekata s različitim europskim zemljama i regijama, a tu je i preko 80 projekata samo s talijanskim regijama koji se financiraju iz europskih fondova.

"S talijanskim partnerima smo i počeli još 1994. godine, najprije s Toscanom, potom Venetom i Fruili Veneziom Giuliom, s kojima imamo potpisane i sporazume. Valja spomenuti i Jadransku euroregiju, a nedavno je osnovana i europska grupa za teritorijalnu suradnju - Euroregija bez granica (Euroregione senza confini) u koju će ući i Istarska županija nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Otočan. Najavio u budućnosti vrlo važan novi europski program prekogranične suradnje koji će se zvati Italija- Hrvatska. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter