Talijanski državni odvjetnik u obrani žrtava azbesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U velikoj dvorani torinskog suda, gdje se od 10. prosinca 2009. godine vodi proces protiv celnika belgijsko-švicarske multinacionalne kompanije Eternit, u ponedjeljak je državni odvjetnik Raffaele Guariniello zatražio izuzetno oštre zatvorske kazne za dvojicu vlasnika te tvrtke - Švicarca Stephana Schmidheinyja i Belgijanca baruna Louisa de Cartiera de Marchiennea, za svakoga tužiteljstvo traži kaznu od 20 godina zatvora.

Optužnica ih tereti da su svjesno uzrokovali ekološku katastrofu i svjesno izbjegavali primjenu mjera sigurnosti od azbesta. Znali su za smrtonosne posljedice dodira s azbestnim vlaknima, a ipak sve do 1992. godine, kada je Italija usvojila zakon o zabrani uporabe azbesta, tvornice su radile punim pogonom.

Proces, koji je u prosincu 2009. godine poceo u Torinu, u regiji Piemonte, najveci je u povijesti ne samo Italije, vec i svijeta. U cetiri talijanske tvornice za proizvodnju eternita u mjestima Casale Monferrato, Cavagnolo, Rubiera i Bagnoli godinama se azbestom trovalo radnike i okolno stanovništvo: od 1983. do danas od malignog mezotelioma porebrice umrlo je 2.889 radnika i clanova njihovih obitelji.

U Casaleu Monferratu, kao i u ostalim mjestima gdje je Eternit imao postrojenja, mještani i dalje obolijevaju i umiru: ne samo radnici, vec i rodbina (u prvom redu žene koje su prale radna odijela ili dolazile u dodir s muževljevom kosom prepunom smrtonosnih vlakana) te ljudi koji su stanovali pokraj tvornice.

Torinski sud primio je oko 5.000 krivicnih prijava od rodbine umrlih i oboljelih radnika i gradana. Po pisanju talijanskih medija, veliki torinski proces mogao bi se okoncati pocetkom jeseni. Švicarca Schmidheinyja, za kojega revija Forbes tvrdi da raspolaže imetkom od 20 milijardi eura, brani tim od 26 odvjetnika koji je predsjedniku suda dostavio popis od tri tisuce svjedoka koji su svjedocili u korist vlasnika Eternita.

Obrazlažuci optužnicu državni odvjetnik Raffaele Guariniello je ustvrdio da su celnici Eternita znali za smrtonosnu opasnost od azbesta, a ipak su od 1975. do 1990. udvostrucili njegov uvoz iz Kanade, unatoc tome što su arhive tvrtke bile prepune nalaza tisuca radnika koji su radili u tim postrojenjima.

Talijanska udruženja oboljelih od posljedica rada s azbestom tvrde da ce ishod procesa u Torinu odjeknuti u cijelom svijetu jer ce predstavljati presedan i utjecati na prilike u onim zemljama gdje se i danas nastavlja proizvodnja s opakim mineralom.


Podijeli: Facebook Twiter