Talijanski đaci i studenti protiv Montijevih rezova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuća učenika srednjih škola, studenata i njihovih nastavnika prosvjedovalo je u subotu u središtu Rima protiv mjera vlade premijera Marija Montija koje smanjuju izdvajanja za obrazovanje.

"Mi se moramo boriti za naša prava. Ova nas vlada ne predstavlja i ove su mjere štednje i svi rezovi koje je uvela potpuno protudemokratski", rekao je jedan od prosvjednika protiv, kako kažu, uništavanja javnog školstva.

"Mi moramo promijeniti ovu zemlju, počevši od ulaganja u škole, sveučilišta i kulturu", rekao je Michele Orezzi, koordinator sveučilišnih sindikata te upozorio da se talijanski obrazovni ustav raspada na komadiće.  Osim učenika i studenata u prosvjedima sudjeluju nastavnici i profesori članovi velikih talijanskih sindikata Cobas i Cgil. Prosvjedi se osim u Rimu u subotu održavaju i u ostalim većim gradovima Italije.

Učenici su izražavajući svoj bijes zbog stalnih smanjenja sredstava posljednjih tjedana zauzeli škole u mnogim talijanskim mjestima zatvorivši ulaze u škole i kampirajući u razredima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter