Talijanski carabinieri na rovinjskim ulicama


Posljednjih desetak godina traje suradnja europskih policajaca. Konkretno, za vrijeme gužvi i "sezona" poradi pomoći svojim zemljacima "plavci" se iz jedne privremeno sele u druge zemlje, ne bi li pomogli i olakšali jezične barijere i uspostavili bržu i kvalitetniju komunikaciju.

Na tragu te dobre prakse, i nakon što su lani u Rovinju na zadatku bila dvojica austrijskih policajaca, jučer su u gradskoj palači dogradonačelnik Marino Budicin, direktorica Turističke zajednice Odete Sapač, voditelj gradskog Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Elvis Prenc, te voditeljica za lokalnu samoupravu, informiranje i međunarodnu suradnju Maria Črnac Rocco, na prijemu ugostili prvog čovjeka rovinjske policije- zapovjednika Renata Božca i predstavnika rimskog Interpola, Fulvia Flora. Naime, talijanski carbinier slijedeća će tri tjedna, u društvo rovinjskih kolega pomagati svojim sugrađanima (i svima kojima je to naravno potrebno), nakon čega će, također u turnusima po tri tjedna, iz rimske postaje stići još dvoje njegovih kolega.

Dobrodošlicu u Rovinj, Flori je iskazao dogradonačenik Budicin, koji mu je također, u kraćim crtama predstavio kulturu i povijest grada, u kojem je dvojezičnost, službena. Zapovjednik PP Rovinj, Renato Božac, podsjetio je domaćine na činjenicu kako međunarodna suradnja europskih policajaca traje već desetljeće, ali i da je lani Rovinj "zaposlio" dvojicu Austrijanaca.

-Konkretno, ove sezone Pula je angažirala tri policajca (dva Poljaka i Slovenca), Umag dva Austrijanca, dok će se u Rovinju sveukupno izmijeniti, po turnusima, troje iz rimskog Interpola, objasnio je Božac. Od samog Fulvia Flore, saznajemo da je u Rovinju prvi put i da je već na prvi pogled ustvrdio "Rovinj je ljepši od Venecije". Uz želje, da ima što manje posla, dakle problema, dogradonačelnik Budicin je talijanskom je carabinieru poklonio fotomonografiju "Rovinj na starim razglednicama". (N. ORLOVIĆ RADIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter