Talijanski bloger Ferretti: U ovo doba može se najviše uživati u Istri

Kamp Porto Sole već niz godina radi i zimi (Snimila B. BAN)
Kamp Porto Sole već niz godina radi i zimi (Snimila B. BAN)

Talijan Osvaldo Ferretti, dobitnik nacionalne turističke nagrade Zlatna penkala Hrvatske turističke zajednice za najboljeg stranog turističkog novinara, već niz godina u Istru tijekom predsezone dovodi svoje prijatelje i poznanike kampiste na odmor. Glavni cilj ovog novinara iz okolice Modene je predstaviti destinaciju kada nema puno gužve, kao što je to slučaj u srpnju i kolovozu. Izvan sezone, kako on kaže, gosti mogu upoznati pravu "bit Istre", a to je enogastronomija, agroturizmi, mali pitoreskni gradići u zaleđu, veći gradovi na obali koji imaju poseban šarm u zimskim i proljetnim mjesecima.

Za uskršnje blagdane odlučio je u vrsarski kamp Porto Sole rovinjske tvrtke Maistra, jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji rade 12 mjeseci u godini, dovesti pedesetak svojih prijatelja i poznanika iz Bologne, Ferrare te Milana i okolice, koji će ovdje boraviti do ponedjeljka, odnosno utorka.

- Već pet godina organiziram okupljanje kampista, a ovo je drugo u kampu Porto Sole. Ovdje sam kampiste već doveo za Novu godinu i to je bilo nešto posebno. U ovom periodu je predivno biti u Istri jer se može upoznati ona prava bit Istre. Imate blagu klimu i uvijek se može doći uživati, ne samo ljeti. Zato je dobro da kampovi rade i zimi.Za našeg boravka u Istri ići na izlete do Feštinskog kraljevstva, zatim Rovinja gdje ćemo ići na uskršnju misu, obići ćemo agroturizme, Limski kanal, Dvigrad, Svetvinčenat. Cilj mi je pokazati prijateljima i nešto manje poznato u Istri, kaže ovaj novinar i bloger koji svoje članke objavljuje na svom blogu Itinerando, ali i uglednoj reviji Caravan e Camper Granturismo koja izlazi u 40 tisuća tiskanih primjeraka, ali ima i svoj portal te se objave mogu pratiti i na društvenim mrežama.

Ferretti veli da je, kada se govori o Hrvatskoj, Istra Talijanima definitivno najomiljenija regija, prije svega jer je blizu, ali i stoga što ima izvrsnu enogastronomiju.

- Da, istina je da Talijani na Istru gledaju kao na drugu Toskanu. Hrana vam je izvrsna, vino se svake godine sve više cijeni, tu su i tartufi, a i dijelovi krajolika, prije svega oko Motovuna, uistinu su slični onima u Toskani. Talijani su dugo vremena bili u ekonomskoj krizi, što je utjecalo na putovanja, ali ove godine se očekuje porast interesa za Hrvatsku, ali i općenito za putovanja. Talijani teško propuštaju putovanja, a u Istru rado dolaze i na kraće odmore, kazao je Ferretti. (B. BAN)

U Porto Soleu za Uskrs 500 gostiju

Vrsarski kamp Porto Sole koji niz godina funkcionira i u zimskom režimu, zimi može primiti 600 gostiju. Sada za Uskrs očekuje njih 500-tinjak, dok je ljetni kapacitet 2.000 osoba. Zimi, kažu nam u kampu, dolaze gosti koji u kampu znaju ostati i po nekoliko mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter